Gond? Egy szál se

2019.11.21. 07:00

Ma tartják a dohányzásmentes világnapot

Magyarország is csatlakozik a nemzetközi dohányzásellenes világnaphoz – jelentette be az Ember Erőforrások Misztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó. A Ne gyújts rá programmal kapcsolatban elmondta: hazánkban a lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, ami egy százalékkal magasabb az európai átlagnál.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

A világnap alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma elindított egy kihívást, amelyhez a közösségi médián keresztül lehet csatlakozni. A „Ne gyújts rá!” kihívás az első tudatos lépés megtételéhez szükséges motivációt akarja megerősíteni minden érintettben. Ebben a Gond? Egy szál se elnevezésű mobilapplikációval is segítenék a leszokni vágyókat, amelyen keresztül egy rövid kérdőív után az applikáció motivációs tippekkel és játékkal igyekszik elterelni a figyelmet a nikotin utáni vágyról.

Suri Irén veszprémi pszichológus, családterapeuta, pszichodráma-vezető Veszprémben tart dohányzásról leszokást segítő foglalkozást. Elmondta, meg kell születnie az elhatározásnak ahhoz, hogy változtatni tudjunk az életünkön. – Ha úgy döntöttünk, hogy leszokunk a dohányzásról, akkor célszerű segítséget kérni. A pszichés támogatás ahhoz kell, hogyha az ember már kitűzte a célt, ahhoz az utat tudja jelölni. A dohányzással kapcsolatban is, mint minden függésnél, arra kell rájönni elsősorban, hogy mi helyett van a cigaretta az életünkben – tette hozzá Suri Irén.

Ha tudatosítani tudjuk magunkban, hogy milyen űrt töltünk be a dohányzással az életünkben, a következő lépés az, hogy találjunk alternatív megoldásokat erre. A szakértő szerint például a közösségformáló hatást kiváltandó tudatosítanunk kell magunkban, hogy a dohányzás nélkül is tudunk beszélgetéseket folytatni.

A pszichológus hozzátette, a „Ne gyújts rá!” kihívást jó kezdeményezésnek tartja, kiemelte, ha valaki ehhez köti a leszokást, akkor legyen egy saját célunk is mellette, hogy hová akarunk eljutni ezzel a döntéssel. – Ilyenkor érdemes kitakarítani a lakást, kimosni a cigarettafüstös ruhákat, eltenni a dohányzásra emlékeztető holmikat.

Ha valaki már huzamosabb ideje nem dohányzik, akkor a szervezetből elkezd kiürülni a nikotin és a káros anyagok, de azok a testi sejtek, amik a nikotin-anyagcserét bonyolítják, azok nem ürülnek. Tehát, ha valaki már egy éve nem dohányzik, akkor ez tulajdonképpen egy füstmentes időszak, de a szervezete rendelkezik azzal a tudással, hogy mit kell tenni akkor, amikor újra nikotin kerül a szervezetbe. Tehát, ha leszoktunk, már nem érdemes kíváncsiságból újra rágyújtani, mert ha az ember „húzogatja az ördög bajszát”, mindig rajtaveszt, nagyobb eséllyel esik vissza a szenvedélybetegségébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában