Bezzeg a mi időnkben!

2020.01.21. 11:00

A tudatos gyermeknevelésről hangzott el előadás a pápai GrafoTeán

Bezzeg a mi időnkben! Ezek a mai fiatalok! – halljuk sokszor a felnőttek szájából. De vajon belegondolunk, hogy a szülők és a nevelés (hiánya) felelős az éles generációs különbségekért? A tudatos gyermeknevelés volt a legutóbbi GrafoTea témája.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay

A közel négyéves GrafoTea rendezvénysorozat januári pápai programján Fiatal vagyok, nem hülye címmel várta az érdeklődőket Somogyi Erika HR-tanácsadó az Intro étteremben. Az előadó úgy fogalmazott, hogy manapság az öntörvényű kiskirályok és a szorongó fiatalok idejét éljük. Ezért mindenki felelős, akivel a fiatal kapcsolatba kerül. Szülőnek lenni nehéz, felelősségteljes feladat. A gyermeknek hiteles mintára van szüksége, nem idegbeteg hozzátartozókra. Érző lényként, saját személyiségével kell elfogadni, a szülőnek pedig nem a saját képére kéne formálnia őt, a saját meg nem élt vágyait ráerőszakolva.

Vajon miért nem meri elmondani a gyerek az érzéseit? Hogyan esik neki, amikor a szülő azzal jön, hogy az ő idejében minden más volt? Felismeri-e a szülő a nevelésbeli hibákat? Mit okoz a gyermeknek a bizonytalansággal, az agresszióval, a túlféltéssel? Hasonló gondolatébresztő kérdésekből indult ki a beszélgetés.

– Célunk az volt, hogy a szülők felismerjék a gyerek nevelésében elkövetett mindennapos hibáikat, hogy a későbbiekben boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet, stabilabb párkapcsolatot alakíthassanak ki. Az egyik legalapvetőbb problémaként tapasztalható, hogy a szülők félnek a gyermeküktől, reakcióitól, attól hogy nem fogja szeretni őket, ha ellentmondanak neki. Így a gyerek igényei diktálnak, és egy öntörvényű, követelőző, hisztis „vadember” nő fel. Ennek ellenkezőjeként a szülő a magas elvárásaival bezárkózó, szorongó, megfelelési- és teljesítmény-kényszeres fiatalt teremt. Az elvárások tehát általában két véglet között mozognak: túl erősek vagy abszolút nincsenek. A túlféltett gyermekből pedig önállótlan, befolyásolható, az iskolára, az élményekre, az információkra közömbös fiatal válik. Jellemző hiba még, hogy a szülő olyanná akarja nevelni gyermekét, amilyen ő maga sosem volt. Illetve a következetlen nevelés, valamint a szülők közötti közös nevelés hiánya említhető – jegyezte meg Somogy Erika.

Somogyi Erika HR-tanácsadó közel négy éve szervezi meg a megye három településén a GrafoTea rendezvénysorozatot Fotó: Laskovics Márió/Napló

Négy kulcsszó jellemzi a jó szülőt: hitelesség, következetesség, tisztelet és szeretet. A GrafoTeán a hitelesség témakörét járták alaposabban végig. A jó szülő felelősséget vállal önmagáért, életéért, gondolataiért, döntéseiért, és ezt nem fél kimondani, megélni.

Néhány jele annak, ha valaki nem hiteles szülő: manipulálható, az érzései irányítják adott helyzetben. Konfliktus esetén gyakran másokat hibáztat. Nem úgy él, cselekszik, ahogy valójában érez. Nem tudja megoldani érzelmi konfliktusait, ki nem mondott és meg nem élt érzéseit mintaként közvetíti gyermeke felé.

Megoldásként mit tehet a szülő? Döntse el, hogy változtatni akar a kialakult helyzeten. Napirendet, szabályrendszert állíthat fel, amiben mindenkinek van feladata. A fegyelmezés foglalja magában a büntetést és a jutalmazást, a következetességet. Kommunikáljon többet és megfelelőbben a gyermekkel, zárta hasznos tanácsokkal a beszélgetést Somogyi Erika HR-tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában