Ápolják a tradíciókat

2020.02.14. 11:00

Díjazták a Balatonfűzfői Kézműves Klub közösségépítő munkásságát

A Balatonfűzfői Kézműves Klub azzal a céllal jött létre, hogy továbbörökítsék a kézműves- és népi hagyományokat, valamint átadják az alkotás örömét a fiataloknak.

Szendi Péter

2019-es tevékenysége alapján Civilek Balatonfűzfőért elismerést kapott a Balatonfűzfői Kézműves Klub. A díjat Karácsony Julianna klubvezető (középen) vette át

Fotó: Szendi Péter

A 2019. évi munkájuk alapján a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének elnöksége a Civilek Balatonfűzfőért elismerést adta át a kézművesklubnak, amelyet Karácsony Julianna klubvezető vett át. Havonta tartanak foglalkozásokat, háromhavonta pedig nyitott műhelymunka keretében bemutatókat, miközben mindenki elkészítheti saját alkotását. Többször hívnak külső alkotót, akitől újabb ismereteket szerezhetnek. Ezek az alkalmak is nyitottak az érdeklődők számára. Kipróbálták már a fazekasságot, a kosárfonást vagy például a fafaragást is. Küldetésük fontos része, hogy aktívan részt vesznek a közösségi munkában. Szívesen szerveznek, támogatnak olyan közösségszervező, építő tevékenységeket, amelyek hasznára vannak a társadalomnak, a környezetnek, a lakóközösségnek. Így minden alkalommal részt vesznek Balatonfűzfő szépítésében, a szemétszedési akciókban, főzőversenyeken. A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatokra rendszeresen neveznek alkotásaikkal.

Tematikus programjaikkal nagy örömmel készülnek az ünnepekre. Húsvétkor, karácsonykor és farsang idején is az adott ünnepkörre jellemző különféle kézműves-foglalkozásokat szerveznek. Büszkék a tavaly megvalósított, A Mikulással neked is találkozni kell elnevezésű programra. Klubhelyiségükben berendezték a Mikulás házát. Egy mesébe illő elvarázsolt szobát alkottak, ahol a Mikulás három napon keresztül várta a kicsiket és nagyokat. Több mint 150 gyermek ült ámulattal a tekintetében a Mikulás lábánál. Aki csak meglátogatta őt, legyen az felnőtt vagy gyermek, énekelt vagy szavalt neki.

Izgalmas tavaszi és nyári program a szabadban alkotás. Ilyen alkalmakkor kitelepülnek a város egyik, sokak által látogatott közterére és mindenki saját, választott művészi, kézműves alkotói munkáját végzi. A járókelők örömmel állnak meg, érdeklődnek, sőt, gyakran csatlakoznak is a munkához. Fontosnak tartják, hogy a klub közössége egy erős, összetartó, jó hangulatú csapat legyen, kirándulásokat szerveznek, ahol közös élményekkel gazdagodhatnak.

2019-es tevékenysége alapján Civilek Balatonfűzfőért elismerést kapott a Balatonfűzfői Kézműves Klub. A díjat Karácsony Julianna klubvezető (középen) vette át Fotó: Szendi Péter

Az évet egy közös karácsonyi vacsorával zárják, amin az általuk készített ajándékkal lepik meg egymást. A kitüntetést a Balaton csillagvizsgálóban adta át Kontics Ferencné, a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének elnöke Karácsony Juliannának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában