Kihívások előtt az utazási irodák – Az utasok többsége menne nyaralni

A szakmában töltött húsz évem során volt már minden, légitársaság- és utazásszervezői csődök, szeptember 11., terrortámadások, hurrikán, tájfun, cunami, vulkánkitörés, földrengés, gazdasági válság, ingadozó valutaárfolyamok és üzemanyagárak, ausztrál bozóttűz, de olyan, ami ennyire radikálisan beleszólt volna mindannyiunk terveibe, még sosem történt. Így fogalmazott a koronavírus-járvány kapcsán Stileth Nikoletta, a pápai N-Tours utazási iroda vezetője.

Polgár Bettina

Forrás: pixabay

Stileth Nikoletta kifejtette, irodájuk március 16-tól otthoni munkavégzésre állt át. – Az átállás nem volt nagy ördöngösség, hisz helyzetemnél fogva (mivel a férjem holland, így az év egy részében Hollandiában élek) az elmúlt öt évben már megszoktam a home office-os munkavégzést, a kolléganőim pedig gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. Az első héten még bent dolgoztunk az irodában az utasforgalom kizárásával, mert a kialakult helyzetben szükség volt az együttes, közös munkára. Első és legnehezebb dolgunk az 1-2 napon belül induló utasok repülőjegyének átfoglalása vagy lemondása volt – mutatott rá a Naplónak nyilatkozva az utazási iroda vezetője.

Hozzátette, voltak olyan utasaik, akik vállalták, hogy a kialakult helyzet ellenére elutaznak a régóta dédelgetett álomutazásukra: egy luxus hajóútra Közép-Amerikába, 15 napra. – A hajó 10 napig zökkenőmentesen haladt az útvonalán, majd jött a hír, hogy lezárták Dominika repülőterét, ahonnan Európába utaztak volna vissza. Szerencsére rutinos utazók voltak, nem aggódtak, tudták, hogy lesz megoldás, és így is lett. A tervezettnél egy nappal később már otthon, a saját ágyukban pihenhették ki a hosszú út fáradalmait – árulta el Stileth Nikoletta.

A pápai utazási iroda vezetője kiemelte, az utasok hozzáállása a mai napig nagyon változó. – Van, aki borúlátó és úgy érzi, az idei szezonnak annyi, így már a szeptemberre lefoglalt körutazására sem tud elmenni, ezért határozottan ragaszkodik az út lemondásához. Van, aki bizonytalan, emiatt jobbnak látja most lemondani az utazást, és később esetleg kihasznál majd valamilyen last minute ajánlatot. Van, aki csak egy kis megerősítést vár tőlünk, hogy hamarosan helyreáll a rend és el tud utazni. Utasaink nagy része azonban továbbra is várja már lefoglalt nyaralását – nyújtott betekintést a kulisszák mögé Stileth Nikoletta.

Hozzáfűzte, néhány utazásszervező partnerirodájuk nagyon előnyös kondíciókat biztosít azon utasoknak, akik bizonytalanok a lemondással kapcsolatban: utazási utalványra válthatják át a már befizetett összeget. Sok esetben az utasok élnek ezzel a lehetőséggel, így akár a jövő évre is átütemezhetővé válik a nyaralás.

Stileth Nikoletta szerint húsz év alatt még sosem történt olyan, ami ennyire radikálisan beleszólt volna az életükbe Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Jelenleg a foglalási állományunk 24 százalékát kellett lemondani az utas vagy a partneriroda részéről, ami nem örömteli. Nézzük, ahogy az eddigi kemény munka most látszólag semmivé lesz. Nehéz és kimerítő időszak ez, mert ahány eset, annyiféle a lehetséges megoldás, és a változó helyzet mindig új kihívások elé állít minket. Egy kollégám azt mondta, olyan érzés most ebben a szakmában dolgozni, mint a süllyedő Titanicon zenélni. Igaza van, ilyen érzés, mégis azt mondom: nem ütköztünk végzetes jéghegynek, csak

viharos tengeren hánykolódunk egy ideig. Lekapcsoltuk a motort, engedve a hatalmasabb erőknek, de a legénység összetartó és tettre kész, menti a menthetőt, áldozatokat hoz, mert sosem adja fel azt a reményt, hogy hamarosan újra büszkén és szélsebesen siklik majd ez a hajó – fogalmazott az utazási iroda vezetője.

Kiemelte, április hetedikétől ismét irodai munkába álltak.

– Bár még csak minimális utasforgalmat bonyolítva, de mi ismét a fedélzeten vagyunk! Nagyon örülünk annak, hogy már volt olyan ügyfél, aki tervezi a nyári utazását, és ajánlatot kért, illetve a karácsonyi-szilveszteri időszakra is foglaltunk már hajóutat. Tavalyi rekordévünk bizonyára nem ismétlődik meg, de optimisták vagyunk és bízunk abban, hogy kemény munkával hamarosan újra csúcsokat döntögetünk! – zárta Stileth Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában