Karanténnapló: Burgonya, te édes!

Vírus ide, vírus oda, az élet nem áll meg. Sőt, él és élni akar, meg minden. Mindenesetre kapáljunk elegánsan.

Hegyi Zoltán

Lazításra várva talajlazítás közben

Fotó: Hegyi Zoltán/Napló

Ásó, kapa, nagyharang, ne válasszon széjjel benneteket. (Népi mondás a 21. század első harmadából).

Május 10.

Hódmezővásárhelyen és környékén történt az eset, börleszkbe hajolva, filmbe illően. Még az eleje főcím előtt egy testvérpár berúgott rendesen a rokonoknál, ami még nem extrém kategória, megesik az ilyen a legjobb családban is. Ám az idősebb testvérnek úgy este tizenegy tájban valami miatt az az ötlete támadt, hogy meg kellene tankolni az autót, jobb lesz az úgy. Beült hát a járműbe, és ittasan elhajtott a legközelebbi benzinkút irányába. El is jutott egészen a legközelebbi járőrig, majd igazoltatás után a rendőrkapitányságig. Mindeközben a fiatalabb testvér úgy vélte, hogy az autó azért mégsem maradhat őrizetlenül, ebek harmincadjára, így hazavezetett, természetesen szintén ittasan. Ezt még megúszta, ám hamarosan arra gondolt, az lesz a legjobb, ha beugrik a bátyjáért a rendőrségre, elvégre testvéri szeretet is van ezen az elfajult világon, vagy mi, és a feltoluló érzést tett követte. Hazafelé azonban rendőrökbe botlottak, így őt is előállították ittas vezetés alapos gyanújával. Ekkor támadt az eddig a hátsó ülésen pihenő idősebb testvérnek az a gondolata, hogy akkor ő inkább hazavezeti az autót, csak legyen már vége az egésznek.

De nem lett. Ugyanis mintegy tíz perc elteltével, mit tesz Isten, igazoltatták, és mivel a jogosítványát már bevonták, ki is derült szépen, hogy engedély nélkül vezetett, amiért rögvest be is kísérték a rendőrségre. Ahol valószínűleg már könnyesre röhögték magukat az ügyeletes munkatársak, ám az éjszakának még nem volt vége. Mintegy két óra telt csak el, ólomlábakon, amikor az ifjabb testvért ismét igazoltatták, természetesen gépjárművezetés közben. Jogosítványa ugyan ekkor már neki sem volt, viszont változatlanul részeg volt, ezért aztán bevitték. Az ügy momentán ügyészségi szakaszban van, de én a bíró helyében megkegyelmeznék a tesóknak.

Május 11.

Lazításra várva talajlazítás közben Fotó: Hegyi Zoltán/Napló

Ásunk, kapálunk, gereblyézünk, ültetünk lendületesen, nagyjából már minden a helyén van, de azért a bazsalikomokat még bevisszük a házba esténként, a fagyosszentek nem viccelnek. A többiek karakánul dacolnak az állandósult széllel, vagy éppen még lustálkodnak a föld alatt. Mindenesetre elindítottuk a Kapáljunk Elegánsan Mozgalmat, melyet természetesen kiterjesztünk minden mezőgazdasági, építőipari, háztartási és ház körüli tevékenységre. Akinek elege van a szakállas, szőrös, mackógatyás világból, csatlakozhat, fényképes jelentkezéseket várunk.

Ugyan mindjárt indul a lazítós időszak, de mi még óvatosan duhajkodunk, nyájunk változatlanul kétszemélyes, a vezérkos szerint a svéd példát és módszert csak azok tartják követendőnek, akik valami miatt megutálták a felmenőiket. Szigorúan vett magánvéleményem ez, és csupán a saját álláspontomat tükrözi, de azt pontosan.

Megrendeltem az édesburgonya-palántákat, és ezzel egy rokonszenves nagy család tagja lettem, valamint Palántás VIP. Ugyanis kaptam egy levelet a termelő fiatalembertől, amelyben minderről értesített, valamint arról is, hogy egy olyan közösségbe csöppentem, ahol mindenki ügyel az életében lévő egyensúly megteremtésére. És hogy nyugodtan hívjam fel telefonon (!), ha bármiben elakadok. Azért ez jó. A legtöbb netes vásárlásnál, miután megérkezik az SX-es, egyrészes fürdőruha a várva várt 43-as munkavédelmi bakancs helyett, bottal üthetjük a kínai csávó nyomát a virtuális piacon. És mivel feltett szándékom és célom, hogy néhány éven belül regionális batáta-középhatalommá válok, jó érzéssel tölt el, hogy egyetlen édesburgonyafan sincs egyedül.

Május 12.

Hó hullott a Bakonyban.

Na jó, csak egy kicsi, de a miénk! Nyilván, mert megérdemeltük. Azért a posztjárvány fázisban majd ne felejtsünk el visszatérni a globális ég- hajlatváltozás izgalmas témaköréhez. Mielőtt valami újabb agyrém szakadna a nyakunkba.

A járvány elmúlt, a járványveszély nem – mondta ma Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hozzátéve, hogy a szakmabelieket is meglepte, miszerint a magyar orvosi egyetemek által elvégzett nyolcezer tesztből csak kettő volt pozitív. Okos ember jó mondata. Azt tanácsolja továbbá, hogy a felettébb dicséretes fegyelmezett viselkedés után mindenki próbáljon úgy élni, ahogy előtte, de senki ne feledje, minek a közelében voltunk. Ez egyet jelent a maszkviselés folytatásával, de a nyarat is ki kell élvezni.

Kinyomtatott szurkolók népesíthetik be a lelátót a zárt kapus meccseken Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Nos, akkor most jön a neheze. Az egyensúly ugye, akár az édesburgonya esetében, az arányok és a mérték. Ez mindig nehezebb, mint a totális absztinencia. Hajrá, magyarok, éljen és virágozzon ez a túlélésre berendezkedett, szép kis sztyeppei-kevert génállomány!

És persze hajrá, Fradi, mindent bele. Mindjárt újraindul az NB I-es labdarúgó-bajnokság, és a zárt kapus meccsekre kinyomtatott szurkolók népesíthetik be a zöld-fehér arénát. Tényleg komplett őrület ez az egész, de van benne rendszer, én még pár ezer watton nyomnám mellé a hangot is, hogy csak a Fradi-stadion szpíkere, Szasza tudja túlüvölteni egy maszk mögül: „Ferencváros négy…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában