Naponta nyolcan-tízen dolgoznak

2020.05.18. 11:00

Közösségi összefogással teszik rendbe a tapolcai temetőt

A Tapolcai Város­szépítő Egyesület Nőklubja, a közösségi oldal Tapolca régen csoportjának tagjai és önkéntesek fogtak össze, hogy rendbe tegyék a zsidó temetőt, valamint előkészítsék a sírok helyét a kövek helyreállítása előtt.

Tóth B. Zsuzsa

Kasza Tamásné és Bálint Györgyné irtja a bozótot a tapolcai zsidó temetőben

Forrás: Nőklub

A nőklub vezetője, Varga Károlyné ötlete volt a ledőlt sír­kövek felállítása még néhány évvel ezelőtt, amikor re­gisztert készítettek a temetőről. Vargáné pályázott a Magyar Pan­theon Alapítványhoz, ahon­nan 650 ezer forint érkezett a munkálatokra, ezt az összeget az önkormányzat megtoldotta 300 ezer forinttal. Ennyiből vállalja a sírköves a közel 150 sírkő visszaállítását gépi munkával.

– A munka előtt azonban ki kell tisztítani a temetőt, ezt a feladatot kezdtük el néhány nappal ezelőtt, összefogva. Naponta nyolcan-tízen dolgozunk, hiszen a járvány miatt nem is lehetnénk többen. Megkönnyítené a takarítási munkát a vegyszeres permetezés, gyomirtás, ám arra újabb összeg, mintegy 200 ezer forint kellene. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezt előteremthetjük-e, de addig is tevékenykedünk. Fontos, hogy rendben legyen, sőt, később akár látogathatóvá váljon a zsidó temető, hiszen itt nyugszanak Tapolca nagyjai közül olyan személyek is, akik az 1800-as évek közepétől mindent megtettek a városért, annak fejlődéséért. Nevükhöz fűződik a zsinagóga, a borpincerendszer, a belváros épületei­nek építése sok más mellett. Itt található például Ferenczy Béni szobrász Leszner-síremléke, Diskay József operaénekes szíve, de a holokausztmegemlékezések szín­tere is lehetne a temető – mondta Varga Károlyné.

Kasza Tamásné és Bálint Györgyné irtja a bozótot a tapolcai zsidó temetőben
Fotó: Nőklub

A klubvezető szerint szinte minden sír gondozatlan, a több mint hatszáz síremlék közül csupán négyet-ötöt látogatnak a családtagok. A rendbetételt követően a temetőgondnok tarthatná fenn a temetőt, amelyet bárki látogathatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában