hirdetés

2020.06.07. 07:00

Egészséges a szénhidrát fogyasztása?

Sok olyan diétát vezettek be napjainkban, amik arra épülnek, hogy a szénhidrátok kivonásával el lehet érni a tökéletes testalkatot, és bárki képes lefogyni. Ezzel szemben nem mindenki veszik figyelembe, hogy a test megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a szénhidrát megfelelő fogyasztása.

Forrás: Shutterstock

Enélkül nem tudnánk mozogni, és életben maradni. Persze, figyelni kell a bevitt mennyiségre, hogy elkerüljük a túlsúly problémáját, és kerülni azon a fajtáit, amelyek gyorsan felszívódnak.

A szénhidrátok elengedhetetlenek a testünk működéséhez, mivel ezek a fő energiaforrásaink. Nemcsak a lélegzéshez vagy a gyalogláshoz van szükségünk energiára, hanem az agyunk működéséhez is. Maga a szénhidrát, ahogy nevében benne van, szénből, hidrogénből és oxigénből áll. A leggyakoribb formája a cukor, amivel napi szinten találkozunk.

A keményítő már a bonyolultabb, a rost pedig az összetett és az egészségesebb kategóriába tartozik. Fogyasztásuk során cukorrá bomlanak, úgy kerülve be a véráramba, aminek a túlzott fogyasztása a vércukorszint megemelkedéséhez vezet.

Jó és rossz szénhidrátok

Fotó: Shutterstock

Pozitív oldaluk, hogy az izmok elraktározzák őket, így az edzéstervekhez szokták javasolni. Vannak úgynevezett jó és rossz fajtái. A jó szénhidrátok ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat tartalmaznak, és nem emelik meg a vércukorszintet. Hosszantartó jóllakottság érzéssel töltik el a fogyasztót.

Ilyen étel a rizs, a zabpehely, vagy a teljes kiőrlésű kenyér. A rossz szénhidrátok azok a termékek, amik hozzáadott cukrot tartalmaznak, lisztesek és édesek. Ezeknek az energiája hamar elmegy, és megemelik a vércukorszintet és az inzulint is.

Ezek a rossz szénhidrátok fognak majd zsírrá alakulni evésnél. Figyeljünk oda, hogy olyan szénhidrátokat fogyasszunk, amik a lassabban felszívódók táborát növelik, hogy ne csak a jóllakottság érzése legyen meg, hanem az izmainkat is fejlesszük. Ráadásul, amennyiben elkerüljük a káros tápanyagok fogyasztását, megelőzzük a cukorbetegségnek a kialakulását is.

A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás hozzájárul ahhoz, hogy sokkal egészségesebb életet tudjunk élni, és később kelljen elkezdenünk a harcot a különböző betegségekkel.

Fogyasszuk az edzések közben

Sokan megkérdezik maguktól, hogy mi az egészséges étrendnek az alapja, és beletartozik-e a szénhidrátok fogyasztása. Erre pedig az a válasz, hogy igen. Ha olyan, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, amik megfelelő energiaellátást biztosítanak, akkor nem fog káros hatással lenni a szervezetünkre, hanem inkább a pozitív oldalait fogjuk megtapasztalni. Nem lesz olyan problémánk, mint a szédülés, vagy a fejfájás, és a fogyókúrával sem kell majd sokat bajlódnunk.

A rendszeres testmozgást végző emberek vásárolhatnak ízesítetlen szénhidrátokat, amiket az edzések után tudnak bevenni. Ezeket az edzés előtt keverjük bele az italba, hogy még többet kihozzuk a mozdulatokból, és megformáljuk az izmainkat. Fogyasztása hozzájárul a siker eléréséhez. Ehetjük a gyakorlatok előtt, közben, vagy után. Ezek a kiegészítők arra vannak kitalálva, hogy helyreállítsák az izomműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában