Testközeli élmény a gyerekeknek

2020.08.07. 16:00

Miért népszerű az állatsimogató?

Az állatkertben járva korábban nem értettem, hogy az egzotikus vadállatok bemutatása mellet, miért van szükség birkákra és kecskékre is. Aztán az évek során, ahogy egyre többször elhaladtam az Állatsimogató mellett, és láttam azt a meglepődéssel, néha egy pici félelemmel is vegyes, de valójában önfeledt örömöt, amit a háziállatok közvetlen közelsége jelent a gyerekeknek, megértettem, hogy miért is remek kezdeményezés ez.

Molnár Sándor

A mai modern állatkertek szerepe igen sokrétű. A Veszprémi Állatkertben a természetvédelem, a veszélyeztetett fajok megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, oktatásra, kicsik és nagyon természet iránti szeretetének növelésére. Az egzotikus nagymacskák, Afrika jellegzetes nagytestű emlős állatai, vagy éppen a fókák és pingvinek bemutatása mellett fontos szerepe van a nagy népszerűségnek örvendő Állatsimogatónak is, ahol a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a különböző háziállatokkal.

A legfiatalabb generációnak már egyre kevésbé van lehetősége az ilyen közvetlen, személyes jellegű találkozásra. Itt, a kifutóba lépve megérinthetik, megsimogathatják, megetethetik a békésen közeledő, és ZOO-csemegét kéregető barátságos négylábú állatokat. Kívülről nézve, még a felnőtteknek is élmény, ahogy az apró gyerekek rájuk csodálkoznak és a tenyerükből etetik a mulatságos jószágokat. Néha egy kis félelemmel vegyes sikítás is felhangzik a gyerekek részéről, de ezt inkább csak a meglepetés okozza, hiszen sokan közülük nem számítanak a kis patások ilyen aktív érdeklődésére, amikor belépnek a kifutójukba.

Talán ezért is olyan sikeres a veszprémi ZOO állatsimogatója. A szavanna kifutó szomszédságában található bemutatóhelyen elsősorban afrikai háziállatokkal találkozhatnak a látogatók. Nemrégiben új lakók, mókás kinézetű: fekete fejű, fehér testű szomáli juhok érkeztek, amelyek a kameruni juhok és kameruni törpekecskék társaságában láthatók.

A háziállatok körét gazdagítják még azok az őshonos magyar parlagi szamarak is a megyeszékhelyen, amelyek nemrég érkeztek a Hortobágyról. Nevezetesen Kakukkfű, Római Kömény, Kardamom és Kencur. Velük a Fejes-völgyi kifutójukban találkozhatnak a Veszprémi Állatkertbe látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában