Fűnyírás kicsit más módon

2020.08.02. 07:00

Tökéletes pázsit fárasztó és időrabló kerti munka nélkül

Veszprém Az akkumulátoros fűnyírók új generációja, a fűnyíró robot segítségével megspórolhatjuk a fáradságos kerti munkába fektetett időt, ráadásul környezetkímélő módon varázsolhatunk tökéletes pázsitot a kertünkbe.

Tóth B. Zsuzsa

A robotfűnyírók sokat segíthetnek, de elsősorban 200–300 négyzetméteres terület fölött ajánlatos beszereznünk ilyen gépet

Fotó: Stockphoto

Fontos az idő- és energiahatékonyság. A robotfűnyírók valódi, 21. századi fűnyírást biztosítanak, hiszen segítségükkel időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg. Egyes felmérések szerint a fűnyírásba fektetett idő akár 90 százalékát is megspórolhatjuk az innovatív kerti eszközökkel, karbantartásuk pedig minimális odafigyelést igényel.

A robotfűnyírók használata kifejezetten előnyös a gyep szempontjából. Egy-két millimétert vágnak csupán a fű hosszából, így olyan apróra nyesett szerves hulladék keletkezik, ami pár nap alatt elbomlik. Ráadásul közismert tény, hogy minél gyakrabban nyírjuk a gyepet, az annál sűrűbb, egyenletesebb lesz az egész szezonban. Az úgynevezett mulcsozó fűnyírás pedig további pozitív hatást is gyakorolhat a pázsitra. Az apróra vágott fűnyesedék természetes zöldtrágyaként funkcionál, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt. Segítségével remekül ki tudjuk váltani a túlzott műtrágyahasználatot, ezzel pénzt spórolhatunk, valamint a környezetünket is védjük. A mulcs kiváló talajtakaró, hiszen csökkenti a talaj nedvességének párolgását és a gyomokkal szemben is hasznos.

A robotfűnyírók sokat segíthetnek, de elsősorban 200–300 négyzetméteres
terület fölött ajánlatos beszereznünk ilyen gépet Fotó: Stockphoto

A robot fűnyírót szinte bármilyen nagyságú gyepterületre telepíthetjük, azonban elsősorban 200–300 négyzetméteres terület fölött ajánlatos ilyet beszereznünk. Amennyiben sík területről van szó, a kert méretéből kiindulva ajánlott eldönteni azt, hogy mekkora teljesítményű robotfűnyírót telepítünk. A kisebb kertekbe az alacsonyabb teljesítményű is elegendő, azonban a kifejezetten nagy füves területeken a 194 watt-óra akkumulátorkapacitással rendelkező robotfűnyíró a megfelelő választás. Egyes robotfűnyírók intelligens technológiájuknak köszönhetően maguktól munkába állnak, és amennyiben pedig akkumulátoruk lemerülőben van, azonnal visszatérnek a dokkolóállomásra. Esőérzékelő szenzoruknak köszönhetően igazodnak az időjárási körülményekhez, egyes modellek okostelefonról és táblagépről is irányíthatók.

Azonban vannak olyan esetek, amikor a robotfűnyíró nem használható kellő hatékonysággal. A 40 százaléknál nagyobb meredekségű domborzati viszonyokkal rendelkező és a több teraszból álló, lépcsős kertek esetében érdemes más megoldást választani fűnyírásra.TBZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában