Fiatalok a világháló bűvöletében

2020.11.10. 11:00

A gyerekek fele biztonsági korlátozás nélkül netezik

Az internet a családok többségénél a mindennapok részévé vált, a gyerekek sokszor korlátlanul férhetnek hozzá a még nem nekik való tartalmakhoz – derült ki az Innobyte Informatikai Zrt. online kutatásából. A válaszadók fele találkozott már a netes böngészésből adódó káros következményekkel.

Laskovics Márió

Az Innobyte Informatikai Zrt. nem reprezentatív, online, országos kutatásában 119 családban 210 gyerek okoseszköz-kezelési szokásait vizsgálta, különös tekintettel az internetes biztonságra.

Mint kirajzolódott, a szülők fele 1–2, ötöde 2–4 órára korlátozza a netezéssel töltött időt, de minden harmadik gyermek korlátlanul élhet a világháló adta lehetőségekkel. A többség hálózati (62 százalék) vagy eszközszinten (58 százalék) sem szabályozza az internet bizonyos részeihez való hozzáférést, noha a válaszadók fele találkozott már a webes böngészésből adódó káros következményekkel, azaz függőséggel (nehezen teszi le az eszközt), erőszakos, felkavaró tartalmakkal, ismeretlenek vagy épp ismerősök általi zaklatással (csúfolódás, kárörvendés, fenyegetés).

Akik foglalkoznak ezzel, azok főként a szerencsejátékkal kapcsolatos, a szexuális, valamint az erőszakos tartalmak kiszűrésére figyelnek. A biztonsági korlátozások közül legtöbben az eszközök saját lehetőségeit alkalmazzák, de népszerűek a Google Family Link, Kids Place, a vírusirtó (Kaspersky, Eset) eszközei, valamint a Windows beépített Parental Controlja. Aki nem korlátozza gyermekét, leginkább azért teszi, mert megbízik benne, vagy jelenleg is csak felügyelet mellett tanulhat, játszhat, böngészhet az eszközökön, illetve volt olyan válaszadó, aki a különböző tartalomszűrő megoldásokkal kapcsolatos negatív tapasztalatai miatt döntött így. A kitöltők tizede jelezte, hogy nem jártas ezen a területen, és szeretne segítséget, iránymutatást kérni. A gyerekek 90 százalékával az iskola vagy a szülő – legtöbb esetben mindkettő – elbeszélgetett már a világhálón leselkedő veszélyekről, 10 százalékkal viszont senki.

A felmérés alapján a családok 78 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, 56 százaléka laptoppal, fele táblagéppel (tablet). Asztali számítógép minden negyedik, egyéb okoseszköz minden ötödik családban van, konzoljátékgép pedig 15 százaléknál. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a gyermekek 60 százalékának van már saját mobiltelefonja, 40 százaléknak saját táblagépe vagy laptopja, 15 százaléknak asztali számítógépe, játékkonzolja, egyéb okoseszköze. Ezen adatok rámutatnak, hogy a családoknak nagy figyelmet kellene fordítaniuk a gyermekek internetes biztonságára, hiszen majdnem mindegyikük eléri valamilyen formában a világhálót. A vizsgált családok mindössze 2 százalékánál fordul elő, hogy a gyermek nem használ internetet.

A megkérdezett családokban a gyermekek fele egyáltalán nem veheti igénybe se a szülő munkagépét, se a mobiltelefonját, 25 százalék azonban alkalmanként, 15 százalék hetente, de felügyelet mellett, 10 százalék pedig akár felügyelet nélkül is kezelheti az adott munkaeszközt, ami nemcsak a család személyes adataira, hanem a cég üzleti titkaira, bizalmas információira is veszélyt jelenthet.

Az interneten igénybe vett szolgáltatásokra hatással volt a járványhelyzet, ezért lehetséges, hogy a válaszadók 85 százaléka alkalmazza az internetet iskolához kapcsolódó tanulásra, de minden ötödik gyermek a nem közvetlenül iskolához kötődő tanulás miatt is felcsatlakozik a hálózatra. A gyermekek többségére (80 százalék) jellemző, hogy videókat néz, a weben kommunikál (70 százalék), vagy játékokkal tölti az idejét (60 százalék), de minden harmadik gyermek fent van valamelyik közösségi oldalon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában