tippek, trükkök

2021.01.10. 07:00

Muskátli teleltetése: víz nélkül, sötétben

A muskátli nem télálló növény, ezért a fagyok beköszöntével elpusztul, ha továbbra is a szabadban marad. Azonban ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, áttelel és tavasszal virágba borul.

Tóth B. Zsuzsa

A muskátli gyönyörűen virágzik majd

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Habár a globális időjárás-változás miatt már kevésbé zordak a telek, a muskátli is azon növények egyike, amelyek a szabadban nem képesek átvészelni a téli hónapokat. Bár könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó növényről beszélünk, ennek ellenére érdemes megpróbálkozni az átteleltetésével. A muskátli a fagypont alatti hőmérsékletet nem képes túlélni, de a hideg és akár sötét pincében, vagy a verandán, garázsban, száraz pincében, egy fészerben is jól áttelel.

A tűréshatára három–öt fok, a legjobban öt–tíz fok között érzi magát. Ne legyen se melegebb, se hidegebb a helye télen, amikor a virágok jellemzően megpihennek. Ilyenkor a muskátli sem növekszik, nem hoz új hajtásokat. Így a legjobb helyen hűvösben és sötétben van. Ebben az időszakban nem szükséges öntözni, sőt, a nyirkos, párás levegőtől is óvnunk kell, ugyanis a nedvesség elrohaszthatja a muskátli gyökereit. Ilyenkor a fő cél az, hogy a növény anyagcseréjét lelassítsuk, azaz ne kapjon fényt, meleget és vizet.

A muskátli gyönyörűen virágzik majd
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az elszáradt levelektől, virágoktól meg kell szabadítani még teleltetés előtt, vissza is metszhetjük, és amíg telel, addig is folyamatosan bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek a növényen kártevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában