Műanyag nélkül is megy

2021.03.15. 07:00

A fagyasztóba jó a többször használható zacskó, szívószál van fémből, bambuszból

Az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése szabályozással is segíthető, amire előre felkészülhetünk. A legjobb ezek használatát eleve mással kiváltanunk. Ehhez gyűjtöttünk össze tanácsokat.

Rimányi Zita

Forrás: családi

Várhatóan hamarosan megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban és hazánkban is életbe léphet egyszer használatos műanyagokról szóló kormányrendelet. Kivonhatják a forgalomból a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, akár a műanyagpoharak és zacskók használatát is korlátozhatják. Arról, milyen változásokat jelenthet ez a mindennapokban a veszprémi Szabó Anna beszélt lapunknak, aki eleve igyekszik mellőzni ezek használatát, hogy védje környezetünket. Azoknak, akik azért használnak nejlontasakokat a fagyasztóban, mert ha dobozokba tennék bele az ételt, az több helyet foglalna, azt ajánlja, vegyenek többször használható, zárható, kiöblíthető zacskókat. A kenyér, a pékáruk tárolásához jók a nagyobb textilszalvéták, amelyek belső részére vízlepergető anyag kerül. Már több helyen kaphatók, például csomagolásmentes boltokban és kézművesek is készítenek ilyeneket. Mosógépben is kimoshatóak vagy vizes szivaccsal letörölhetőek.

Szabó Anna Fotó: családi

- Fültisztító pálca van papírból, bambuszból is vagy eleve újrahasznosított műanyagból készült. Eldobható tányér is létezik olyan, amelynek anyaga lebomlik, akár komposztálható is. Vehetünk ökoszívószálat, ami lehet fémből is. Ha vigyázunk rá, sokáig ihatunk vele, még kis tisztítókefe is járhat hozzá, amire akkor lehet szükség, ha például turmixot fogyasztottunk. Családi, baráti összejövetelekhez se vásárolunk műanyag evőeszközöket, a találkozó, a buli után elmossuk a meglévőket, amelyek fémből vannak. Az irodába bevitt ebédhez vannak több rekeszes dobozaink, amelyekben külön zárható részbe tehető a szósz. Kirándulásra magunkkal szoktuk vinni a fémpoharunkat, amiben meg is melegíthető a kávé és textilszalvétákat csomagolunk – sorolta Szabó Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában