Slágernek számít az immunerősítő a veszprémi piacon

Alexy György árui egyediek. Családi gazdaságuk elsősorban gyógynövényes: gyógynövény tinktúrákat, gyümölcssajtokat készítenek, de szárított gombákkal is foglalkoznak.

Juhász-Léhi István

20210514 Veszprém Vásárcsarnok Alexy György táplálkozás-szakértő gyógynövény készítményeket árul Rédéről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Györgyék családi gazdasága Rédén található. A homoktövislé és a fekete berkenyelé a legfőbb árucikkük. Ezek gyógyhatásúak, nem meglepő, hogy a veszprémi piacon is keresik őket. „A legnagyobb slágernek manapság az immunerősítők számítanak. Nekünk is sokat segít és segített a pandémiás időszakban” – mondja Alexy György.

Leginkább középkorúak, vagy idősebbek vásárolnak náluk, de a fiatalok is egyre inkább felfedezik őket. Lekvárjaikban nagy a gyümölcstartalom, ezért szeretik a vevők. „Minden saját gyümölcs, a gyógynövényeket és a gombákat szedjük” – teszi hozzá gyorsan.

Medvehagyma-tinktúrás üvegre mutatunk. „Ez egy univerzális dolog, azaz mindenből tud egy keveset” – árulja el. „Ha az ember kondiban akar lenni, akkor nagyon jó tisztító. Antioxidánsokat tartalmaz, jó gyomorra, de nem csókálló, mert erősen fokhagymaízű” – mondja mosolyogva.

Kívánatos csomagolásban akad a pulton a kezünkbe az áfonyagyümölcssajt. Ez Alexy György egyik saját specialitása. Elmondása szerint birssajtot sokan csinálnak, ám ők tizenegyféle gyümölcssajtot készítenek, köztük például homoktövist és epret is. Ez kuriózum, úgy tudja, csak ők készítenek ennyi félét.

Alexy György egyedi árui a veszprémi piacon
Fotó: Penovác Károly/Napló

Odébb a pulton homoktövislé. Mire jó? „Ez a legnépszerűbb árunk. Tudomásom szerint ez a legerősebb elérhető immunerősítő a világon, a legmagasabb C-vitamin-forrással” – mondja. „Olyan természetes anyagok vannak benne, amik nagyon jól támogatják az immunrendszert. Gyulladáscsökkentők, amelyek jók a gyomorra csakúgy, mint az emésztőrendszerre.”

Ugyanakkor a homoktövis nagyon jól megfogja a homokos talajt is, olyan a növény gyökérzete. Dániában és Ang­liában éppen emiatt a tengerpartra is ültetik.

Alexy Györgyék tizenegy esztendeje foglalkoznak mindezzel. Úgy fogalmaz kérdésünkre, hogy „kiegyenlített az érdeklődés” az immunerősítők és a gyógynövények iránt.

„Aki érzi, hogy használ, törzs­vevőnk lesz, nem divatból jön majd hozzánk” – mondja búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában