A nagy meleg kifejezetten kedvez a növényi kártevők szaporodásának

Az igazi nyárias idő magával hozta a kertészek legnagyobb ellenségeit, a növényi kártevőket, így a tetveket, bogarakat, hernyókat, csigákat, hangyákat és poloskákat.

B. Virág Rita

Permetezni kora hajnalban vagy este érdemes

Fotó: shutterstock

A nagy meleg, a kánikula kedvez a különböző növényi kártevők szaporodásának, így nem csoda, ha egymásnak adják a kilincset a kertészek, gazdák a permetszereket árusító üzletekben. Gerlei Árpádné növényvédelmi szakember lapunk megkeresésére elmondta, sokféle permetszer közül válogathatunk, a kontakt típusúak azonnal hatnak, míg a felszívódóak hatása elnyújtott, éppen ezért, ha ezeket használjuk, a várakozási idővel számolnunk kell. Ez a zöldségek, gyümölcsök fajtájától függően lehet három, de akár 14 nap is. Rengetegen panaszkodnak a különböző tetvek elszaporodására – jegyezte meg Gerlei Árpádné. – A levél- vagy pajzstetvek komoly károkat tudnak okozni, hiszen gyakorlatilag kiszívják az életet a növényekből.

A növényvédelmi szakember kifejtette, a tetvek főleg a fiatal, zsenge hajtásokat, leveleket támadják meg, s nemcsak kiszívják belőlük a nedvességet, hanem egyfajta mérget is kibocsátanak magukból, amitől azok összekunkorodnak, megtekerednek, a nyálukkal pedig veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek. Ráadásul ott van a mézharmat is, amelyet a tetvek termelnek – ettől érezzük ragacsosnak a leveleket –, és ezt előszeretettel fogyasztják a hangyák. Tehát ha azt látjuk, hogy egy növényt elleptek a hangyák, akkor feltételezhetjük, hogy ott a tetvekkel is dolgunk akad.

– Már gőzerővel támadnak a poloskák is, amelyek az elmúlt három-négy évben jelentek meg hazánkban, és nemcsak nyáron, hanem gyakorlatilag egész évben bosszúságot okoznak. A kertben meglepnek mindent, a cseresznyétől a paradicsomig, és teljesen kiszívják a nedvességet a növényekből. Főleg a paradicsomon látványos „a közreműködésük”: apró fehér pöttyöket, besüllyedő, fakó foltokat hagynak maguk után – mutatott rá Gerlei Árpádné.

Hozzátette: a poloskák ellen még nem fejlesztettek ki speciális permetszert, viszont akad egy természetes biokészítmény, amelyet hatásosan lehet bevetni ellenük. A neem­fa magjának kivonatát tartalmazza ez a szer, amelynek hatóanyaga az azadirachtin. Ezt a vegyületet külföldön a biogazdaságokban már magas hatékonysággal alkalmazzák, de nemcsak a poloskák, hanem a molyok, az üvegházi liszteske ellen is.

Permetezni kora hajnalban vagy este érdemes Fotó: shutterstock

A meztelen csigák is komoly bosszúságot okoznak a kertekben. A csiga rendkí- vül kártékony, megrágja a kerti növények leveleit, szárait, termését, majd fényes járatcsíkot hagy maga után. Talján Ferenc permetszerekre szakosodott növényvédelmi szakembertől megtudtuk, a csigák elleni egyetlen szemcsés vegyszert idén kivonták a forgalomból.

– Most azt javasoljuk a gazdáknak, kertészeknek, hogy ássanak le egy sörrel félig megtöltött konzervdobozt a veteményesbe az ágyások közé, és reggelre tele lesz az edényke csigákkal. Esetleg a sörbe áztatott rongy is beválhat, melyet a növények közé terítünk, és másnap reggel sok csigát fogunk alatta találni – tanácsolta Talján Ferenc.

Ahogy érik a cseresznye és a meggy, egyre több rózsabogárral is találkozunk. Ellenük kizárólag akkor lehet sikeresen védekezni, amikor még lárva formában vannak. A lárvákat korhadt fákon, gyökereken keressük, és itt permetezzük őket. A kifejlett egyedek ellen már semmit nem tehetünk.

– Fontos szem előtt tartani, hogy este vagy kora hajnalban permetezzünk, és lehetőleg állott, langyos vízzel, különben a forróságban sokkot kapnak a növények – emelte ki a szakértő. Talján Ferenc hozzáfűzte, sokan nem tudják, de nagyon hasznos az őszi lemosás, amely megakadályozza rengeteg kártevő el- és túlszaporodását, illetve áttelelését. Ezt alkalmazni kellene minden gyümölcsösben, veteményesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában