Harcászkodás a Bakonyban

2021.06.03. 14:00

Ha itt nem gyakorolják be a közös munkát, élesben az életükkel fizethetnek érte

Több nemzet részvételével hajtottak végre feladatokat a napokban a központi lő- és gyakorlótéren zajló nemzetközi hadgyakorlaton.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A harcászati mozzanatokat begyakorló feladatok során a gyakorlat tervezői előre megírt forgatókönyvbe helyezték a részt vevő nemzetek katonáit és technikai eszközeit, melyhez még szimulált ellenséget, úgynevezett ellenerőt is biztosítottak, ezzel és egy szimulációs rendszer segítségével, mely a „találatokat” is jelzi, valóshoz meglehetősen közeli környezetet teremtettek ahhoz, hogy a különböző eljárásokat közösen gyakorolhassák a katonák.

Bozótban rejtőzködő szlovák harckocsik, páncéltörő rakétával felfegyverzett katona a fűben jelzi, itt bizony háború van, a rejtőzködő katonák az ellenséget figyelik a szemközti dimbes-dombos erdős területen. Egy-egy a bokrok közül elő-, majd eltűnő katona újabb páncélozott járművekre hívja fel a figyelmet, ezek már magyar katonák BTR-80-asokkal. A helyzet valódi is lehetne, de ezúttal a Bakonyban járunk a nemzetközi hadgyakorlaton, ennek ellenére a harcászati mozzanat során mindenki pontosan és feszülten a feladatát végzi, hiszen ha itt nem gyakorolják be a közös munkát, egy esetleges éles feladat során felkészületlenségükért az életükkel fizetnének.

Vezényszó érkezik, a bokrokból minden katona a harcjárművekbe száll, majd hirtelen a rejtekből előtörve menetoszloppá fejlődve továbbindulnak. Közben helikopterek is a légtérbe érkeznek, ők a levegőből próbálják támogatni a földi eseményeket, egyrészt összeköttetésben vannak a földi csapatokkal, így az ellenséges mozgásokat is jelezni tudják, másrészt pedig fedélzeti fegyvereikkel csapást is tudnak mérni az ellenségre. A menetoszlop elején haladó szlovák katonákat ellenséges támadás éri, amerikai katonák és páncélozott járművek játsszák az ellenség szerepét, a forgatókönyv szerint a szlovákok itt és most befejezték a harcot, elestek.

A mozzanat nem áll meg, érkeznek a magyar katonák, követik őket amerikaiak és lengyelek, a műveletet továbbra is egy magyar Mi-24-es géppár támogatja a levegőből, a konvoj lelassul, az útvonaluk során további támadások érik őket, a forgatókönyv a következő oldalához ér, a vége pedig még nagyon távol van, és sokkal, de sokkal bonyolultabb, mint az kívülről látszik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában