Végre jöhetnek a nagy menyegzők

Május végétől a korlátozások enyhítése a lakodalmakat is érinti – a várva várt bejelentést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől hallhattuk a kormányinfón. A miniszter elmondta, hogy már van lehetőség a lagzik megtartására. A döntést azzal indokolta, hogy egy esküvőt meg is kell szervezni, a tervezéshez pedig szükség van a pontos dátumra. Hogyan érinti a házasulandókat az örömhír? Erről beszélgetünk Dányi-Wéber Veronika szertartásvezetővel.

Tóth B. Zsuzsa

Hubert Róbert és Nagy Anita esküvője. Dányi-Wéber Veronika balról látható a családtagok között Fotó: archív

Bátran állíthatjuk, hogy a hír hallatán óriási kő esett le mindazon párok szívéről, akik még idén szerették volna megtartani életük nagy napját. Hiszen tavaly november óta a menyegzők csak lakodalom nélkül voltak megtarthatók, az eseményen csak meghatározott számú személy vehetett részt.

– A bejelentés óta teljesen újra kell tervezni az idei esküvői szezont. Vannak, akik már 2019 óta folyamatosan halasztják a menyegzőjüket. Közülük sokan megejtik a hivatalos ceremóniát szűk családi körben, és majd a korlátozások feloldását követő lagzira hívják a szélesebb rokoni, baráti kört. Ehhez kellünk mi, szertartásvezetők, akik a lakodalom helyszínén személyre szabott, szívhez szóló polgári szertartás keretein belül felhelyezzük az ifjú párok szerelmére a képzeletbeli koronát. Azok a jegyesek, akik már régóta benne vannak az esküvőszervezés folyamatában, nagyon nehezen viselik a járvány okozta korlátozásokat, szigorításokat. Meg is értem őket – nyilatkozta a Naplónak Dányi-Wéber Veronika.

Mint mondta, van olyan pár, melynek tagjaival már több mint két éve kötöttek szerződést, és azóta a harmadik ceremóniát tervezik újra.

– Nemrég történt meg velem egy kedves párommal való videóhívás közben, hogy a beszélgetés kellős közepén a menyasszony váratlanul elsírta magát. A szívem majd’ megszakadt ezt látva, hiszen az elmúlt két év minden fájdalma kijött szegénykén. Hiszen ők nem képzett rendezvényszervezők, nem virológusok, vagy kötélidegekkel rendelkező pszichiáterek. Mégis megkövetelik tőlük a körülmények, hogy állják a sarat és legyenek rugalmasak minden egyes kihívás, nehézség, újabb bejelentés vagy éppen korlátozás kapcsán. Én akkor is azt tudtam mondani ennek a kedves párnak, amit most, hogy az élet egy olyan szerelempróbát gördített eléjük, amely keményen megedzi a kapcsolatokat. Ami, bár nehézségek árán is, de felkészíti őket a házas életre, és miután összekötik életüket a választottjukkal, sokkal stabilabban, magabiztosabban indulhatnak neki a közös útnak – fogalmazott a szertartásvezető.

Hubert Róbert és Nagy Anita esküvője. Dányi-Wéber Veronika balról látható a családtagok között
Fotó: archív

Megjegyezte: az idei nemzetközi nászokat (ahol a pár egyik tagja idegen ajkú, vagy külföldön élnek, esetleg a násznép több tagja is külföldről indulna útnak), teljességgel át kellett szervezni a jövő évre, ugyanis egy-egy ország oltottsága, beengedési szabályai, határzárai, illetve a repülőjáratok tekintetében óriási még a kérdőjel.

– Úgy érzékelem, mostanra már jóval rugalmasabbak lettek a házasságra vágyók, mint a koronavírus-járvány első évében. Mostanra eljutottak odáig, hogy szinte bármilyen javaslatra sokkal könnyebben és gyorsabban igent mondanak, csak jöjjön már létre az a kislány koruk óta dédelgetett álomfrigy. Házasodni már nemcsak pénteken és szombaton akarnak, hanem szinte bármikor, amikor lehetséges. A koronavírus-járvány szűkre szabta a lehetőségeiket, és a korlátozások enyhítésével felbátorodnak a jegyesek, szinte mindenki egyszerre akar férjhez menni, nősülni. Lehet ez egy hétköznap vagy vasárnap, esetleg ünnepnap is. A násznép részéről is nem kevés rugalmasságot igényel egy lakodalom, mivel mostanra már nem újszerű a rengeteg variálás, és az, hogy akár négy különböző időpontra is módosítják a párok a nagy esemény kitűzését. A házasságkötés a nagy érzelmekről, a szeretetről, a bensőséges kapcsolódásról, a családegyesítésről szól. Mindezt távolságtartással, korlátozásokkal, maszkban tartani közel sem olyan, mint amire a legtöbb szerelmespár vágyik. Reménykedem benne, hogy idén sokkal felszabadultabb házaspárokkal, őszintébb és tisztább szeretetkörökben osztozhatok a szerelem erejének csodájában – mondta Dányi-Wéber Veronika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában