Tartalékoljunk, de ésszel!

A Covid-járvány ideje alatt az emberek többsége pánikvásárlásba kezdett, amely egyfelől tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben, másfelől bizonyos élelmiszerek átmeneti hiányához vezetett. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszer-tartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan egyszerű gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, amelyek nemcsak a különböző veszélyhelyzetekben hasznosak, hanem hatékonyan segítik a tudatos otthoni készletgazdálkodást, valamint az élelmiszer-pazarlás csökkentését is.

A NÉBIH májusi karanténkutatásából kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszer-tartalékot igyekezett felhalmozni a tavaszi hónapokban. Ez egyébként a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri, vagy még ritkább, esetleg online-bevásárlással jelentősen csökkenthető volt a személyes kontaktusok száma, ami az egészségügyi szakemberek szerint a megelőzés egyik legfontosabb eszköze volt. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek nagy része végül a kukában landolt, azaz veszendőbe ment. Éppen ezért a NÉBIH összeállított egy olyan útmutatót, amely segítséget nyújt a lakosságnak az élelmiszerek tudatosabb tartalékolásához.

A kiadvány hasznos tanácsokat és ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszer-tartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszer-hulladék keletkezésének elkerülésére. Mindezt megtalálják az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában