Gyuri bácsi meséi is megízesítették a Dudari Körte- és Diófesztivált

A helyi asszonyok körtés és diós süteményeiből és Gyuri bácsi falusi életről szóló mendemondáiból is ízelítőt kaptak a Dudari Körte- és Diófesztivál forgatagát élvezők a hétvégén.

Rimányi Zita

Mádl György

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nosztalgiavonattal hátizsákos turisták érkeztek szép számban a hétvégén Dudarra, és sok helyi élvezte a kulturális eseményeket, a vásárt, a kézműves bemutatókat.

Nagy Ferencné Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nagy Ferencné benevezett csokis túrós körtekockájával a sütisütő versenyre. Új ez a receptje, de családja bírálata szerint – a rokonság ugyanis előzetesen megkóstolta – méltó a megmérettetésre. Szerinte arra kell vigyázni, hogy a vékonyra vágott gyümölcs ne csússzon ki a kész édesség szeleteléskor a tészta- és a krémrétegek közül. Ezért azokat finoman papírtörlővel megszárogatta. A helyi asszony úgy véli, községük tizedszer megrendezett fesztiválja jó arra, hogy összejöjjenek, együtt jól érezzék magukat az emberek. Neki még unokái is hazalátogattak az eseményre, megnézték a falu utcáit kisvonatozás keretében.

Szajp Lászlóné Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szajp Lászlóné pedig diós marlenkát készített a süteményversenyre. A siker titka az alapanyagok minőségében rejlik meggyőződése alapján, de a gyakorlottság is számít – tehetjük hozzá. Szajpné ugyanis – ahogy fogalmazott – számos lakodalmat kifőzött. Elmondása alapján a régi öregek falujában szinte csak körtéből és dióból sütöttek süteményeket, mert azokból sok termett akkoriban a településen.

Dégi Istvánné Fotó: Rimányi Zita/Napló

- Dudaron huppan a körte, erről még mendemonda is van – jegyezte meg Dégi Istvánné. Amikor érdeklődtünk, miről szól, azt felelték a sütisütő hölgyek, hogy Gyuri bácsihoz kell elvezetniük, mert azt ő tudja pontosan. Mádl György épp vaddisznópörköltet készített, ami szerinte akkor lesz jó, ha lassú tűzön több mint három órán át főzi, és csak ötféle fűszert használ hozzá, köztük kakukkfüvet. Szívesen mesélt a tradíciókról is. Arról, hogy régebben sok körtefa volt Dudaron. Sokféle fajta. Mind bő termést hozott a klímának köszönhetően. Egykor, amikor a csetényiek lovas kocsin krumplit vittek Zircre, s náluk ugye nem nagyon termett körte, áthaladva a falun feltűntek nekik az ágakról leeső gyümölcsök, amik az utakra, rájuk is hulltak. Hallották, ahogy a pottyanás után a talajra érkeztek, huppantak, az érettebbek szét is lottyantak kicsit.

Mádl György Fotó: Rimányi Zita/Napló

Gyuri bácsi szavai szerint korábban az sem volt gond, hogy a búcsújárók több leesett körtét összeszedtek, diókat is. Senki sem bánta, ha vittek belőle maguknak, megették. Ma már azonban – erről is be kellett számolnia a nyugdíjas vájárnak – Dudaron is kevesebb a körte, a dió is, és a meglévő fákon kevesebb is terem, pedig hajdanában minden ház udvarában több akadt. Manapság ellene dolgozik a gyümölcstermésnek az időjárás, a fagyok, a kártevők is – jegyezte meg, és rögtön vidáman hozzátette: a hagyományok őrzését akkor is fontosnak tartják a helybeliek.

Néptáncokat is tanulhattak az érdeklődők a dudari fesztiválon Fotó: Rimányi Zita/Napló

A múltidéző fesztivál főzőversenyén az első három helyezést a Kis kukta, az Életmód Klub és a Lovasok csapata érdemelte ki. A süteményversenyen Balogh Boglárka, Szajp Lászlóné, Bakonyvári Éva és Papp-Szajp Melinda receptjeit, munkáit díjazták. A nyereményeket Ovádi Péter országgyűlési képviselő adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában