Pásztor- és Fradi-ünneppel társult a Marha(nagy)hajtás Nagyvázsonyban

Idén is megrendezték a településen a már hagyományos, Szent Mihály-napi Marha(nagy)hajtást. Az egész napos rendezvénysorozat keretében tartottak fogatos szüreti felvonulást, marhaételfőző versenyt, bemutatkoztak a helyi kulturális csoportok, kispályás meccset játszott a Fradi öregfiúkcsapata, fellépett az Apostol együttes, és szüreti bált is rendeztek.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Gyönyörű napsütéses idő fogadta a szeptember 25-ei rendezvény résztvevőit Nagyvázsonyban. Az egész napos mulatság kapcsán Fábry Szabolcs polgármester elmondta, hogy gyakorlatilag két év kiesett az életükből, és a covid után ez volt az első – az egész közösséget megmozgató – rendezvény a településen. Itt alkalma volt egyénenként is találkozni és beszélgetni az emberekkel, és összejöhetett a falu közössége. A rendezvény sikerét az is bizonyította, hogy talán az idei menet volt a leghosszabb és legsokszínűbb az elmúlt 20 évben rendezett szüreti felvonulások sorában. Új csatlakozók is voltak, oldtimer traktorokkal is érkeztek, és a most alakuló önkéntes tűzoltók is beálltak a felvonulók közé.

– Azt látom, hogy az emberek itt vannak, szükségesnek érzik, hogy összejöjjünk, hogy együtt legyen a közösség. Nagyon nagy hálával és nagy szeretettel köszönöm meg a nagyvázsonyiaknak, hogy ennyire magukénak érzik ezt a közösségi rendezvényt, és így őrzik ezt a hagyományt. Az, hogy ez a nap tartalommal lett megtöltve, a vázsonyi óvodások szüleitől a lovas gazdákig sok-sok embernek köszönhető. Ez nem az önkormányzat rendezvénye, hanem az egész falu közös programja – hangsúlyozta a polgármester.

A pásztorünnepen részt vett a Ferencváros küldöttsége is. A zöld-fehér kedvencek öregfiúkcsapata kispályás meccset játszott a helyi fiatalokból álló Szüret FC csapatával. A főzőversenyre pedig 16 csapat nevezett, akik öt-öt kilogramm marhahúst kaptak alapanyagként.

A pásztorünnepre kilátogatott Navracsics Tibor is, aki elmondta:

– Ez a rendezvény pontosan azt bizonyítja, hogy hogyan lehet úgy újraértelmezni a hagyományokat, hogy megtartsuk azoknak az értékes részét, és ugyanakkor a korhoz is igazítsuk. Hiszen az egész falu ünnepévé vált ma már ez a Szent Mihály-napi marhahajtás, és jól megmutatja azt a produkciók révén is, hogy Nagyvázsony milyen összetartó közösség – fogalmazott a kormánybiztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában