Csülök, cicege és bor

2021.09.10. 20:05

Színpadi programokban és gasztronómiai különlegességekben egyaránt bővelkedik a pápai fesztivál

Az Esterházy-kastély udvara szeptember 8-tól 12-ig, szerdától vasárnapig ad otthont a hagyományos Pápai csülök-, cicege- és borfesztiválnak. A rendezvénysorozat nyitóünnepségét péntek este tartották, az alkalmon Polgárdi Sándor, a Somlói Borrend ceremóniamestere köszöntötte a jelenlévőket.

Polgár Bettina

20210910 Pápa Eszterházy Kastély udvara pápai csülök cicege és borfesztivál Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Polgárdi Sándor köszöntőjében kiemelte, az elmúlt időszakban sokan figyelték, hogyan dolgoznak a szőlősgazdák és a magunk mögött hagyott nyár miként érleli a szőlőt. Az elkövetkezendő hetekben a termés lassan a pincékbe kerül. – Az egyik legszebb tevékenység a mezőgazdaságban a borászat. A bor olyan unikális termék a magyar piacon, amely kiemelt helyet foglal el a gasztronómiában is. Amikor vendéglátásról és pihenésről beszélünk, akár a Dunántúlon, a fővárosban vagy az Alföldön, akkor mindig jelen van a pihenés időszakában a borkóstolás, a borfogyasztás. Örülünk annak, hogy a Somlói Borrend nemcsak a Somló jó hírnevét viheti tovább – mert elsőként ezt tűzte zászlajára -, hanem hirdeti, hogy képesint fogyasszunk bort, amely az egészségünket is szolgálja, mint ahogy több évszázaddal, évezreddel ezelőtt is az emberek életéhez hozzátartozott – mondta a Somlói Borrend ceremóniamestere. Hozzátette, öröm számukra, hogy új tagokat köszönthetnek a borrend soraiban: Frank Liu üzletembert és Halász János országgyűlési képviselőt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Halász János a nyitóünnepségen úgy fogalmazott, amikor meghallgatunk egy Beethoven-szimfóniát, joggal gondoljuk azt, hogy a mester bizonyára az égiekkel volt kapcsolatban, amikor ezt a zeneművet komponálta, amikor pedig egy képzőművész munkájára gondolunk – például Albrecht Dürerre, akinek a kiállítása az Esterházy-kastélyban megtekinthető – akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy amikor ezeket készítette, akkor a kezét a Jóisten vezette. Amikor pedig egy pohár bort tartunk a kezünkben – például a Pápai csülök-, cicege- és borfesztiválon -, akkor átélhetjük ugyanezt az érzést, mert biztosak lehetünk benne, hogy az, aki ezt a bort készítette, jó kapcsolatban volt az égiekkel. Az országgyűlési képviselő végezetül jó szórakozást kívánt a jelenlévőknek.

A fesztivál pénteki napjának sztárfellépője Charlie lesz. Szombaton 17 órától kezdődnek a színpadi produkciók az Esterházy-kastély udvarán, majd 20 órától lép fel a Csík zenekar. Vasárnap 16 órától Pápa Város Fúvószenekara ad koncertet, 20 órától pedig Szabó Balázs Bandája felel a hangulatért. A faházak a hétvégén 16 órától tartanak nyitva, a gasztronómiai kínálat között szerepelnek a hazai pincészetek borai, ízletes pálinkák, különféle ízesítésű cicegék és csülökételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában