Bútorfelújítás házilag – A tejalapú festék maradéka komposztálóba kerülhet

Nem csak azért érdemes a bútorfelújítás házi módszereit megtanulni, hogy új kikapcsolódási módot találjunk magunknak. A környezetet és pénztárcánkat is óvhatjuk, ha a régi tálalószekrényeket, íróasztalokat, komódokat új köntösbe öltöztetjük. Főleg, ha igazán zöld módszereket alkalmazunk.

Rimányi Zita

Ludvai Földesi Kata dédnagymamája egykori, felújított íróasztalánál

Forrás: családi

A szemétcsökkentés egyik alapgondolata, alappillére, hogy a már hulladéknak szánt tárgyakat újrahasznosítsuk. Például a régi bútorokat új köntösbe öltöztessük. Lefesteni azokat például egyáltalán nem nehéz, igaz, a szerkezeti javításhoz lehet, hogy szakember kell. De még akkor is megéri ezzel foglalkozni. Bútorfelújítási workshopokon pedig négy óra alatt elsajátíthatók az alapvető fogások. Ilyen képzést már többször tartott környezetvédelmi céllal Ludvai Földesi Kata, az ajkai zero waste klub vezetője, aki igyekszik a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni az élet minden területén, úgy élni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen otthonában. A következő tanfolyama október 9-én lesz Veszprémben. Állítja, nem olyan nehéz az ilyen munka, mint gondolnánk. Több forrásból, az interneten is utánanézhetünk a technikáknak.

Kata elmondása alapján többféle házilag is alkalmazható módszert érdemes megtanulni bútoraink megszépítése végett: a rétegező- vagy fedőfestést, amikor a régi fölé kerül az új szín, a visszakoptatásost, amikor a korábban felvittet eltávolítjuk, az antikolásos technikákat, a koptatásost és a lepergetőst, emellett a pácolást. Ő olyan bútorfesték mellett tette le a voksát, ami száz százalékban természetes összetevőkből áll. A tejalapú termék maradékát akár a komposztálóba tehetjük, baba- és környezetbarát.

Ludvai Földesi Kata dédnagymamája egykori, felújított íróasztalánál Fotó: családi

Arról is beszélt, hogy családi program lehet az öreg faasztalok átalakítása. Kislányát már kétéves korában bevonta a közös bútorfestésbe, azóta is szívesen kiveszi részét a hasonló feladatokból. Párkapcsolatok is javulhatnak az együtt örömmel végzett munka kapcsán. Értékesebb, egyedibb is az olyan szekrény, ami régen készült, és magunk hoztuk újszerű állapotba. Jobbára jobban is kötődünk ezekhez, mert saját kezünkkel végzett munkánknak örülhetünk, ha rájuk nézünk. Ludvai Földesi Kata manapság használt íróasztalánál, amin dolgozik, egykor még dédnagymamája olvasott az előszobájában újságokat. Különleges darab a kinézete, a története okán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában