Hangulatunkat is befolyásolhatják a lámpák

A lámpák megválasztásának fontosságát általában akkor vesszük komolyan, amikor rájövünk, az álomdarabok mégsem úgy mutatnak és funkcionálnak, ahogy azt elképzeltük. Vásárlásnál a helyiség adottságait és a lámpa későbbi funkcióját is figyelembe kell venni.

Héjj Vivien/Fejér Megyei Hírlap

A választék rendkívül széles: a modern és letisztult lámpák mellett múlt századot idéző, díszes darabokat is találunk Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az otthonunkban fellelhető világítótestek kiválasztása sokszor a felújítás, lakberendezés utolsó lépéseinek egyike, pedig a megfelelő fények kulcsfontosságú szerepet töltenek be a mindennapokban, hiszen meghatározzák, sőt, befolyásolják a hangulatunkat, közérzetünket.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legideálisabb darabot, elsősorban a terek funkcióit kell alaposan átgondolnunk. A nappali jellemzően a lakás legnagyobb közösségi tere. Mivel használata sokoldalú, ezért itt van szükség a legtöbb és legváltozatosabb világításra. Ha a család és az érkező vendégek is itt töltik együtt a legtöbb időt, akkor célszerű egy szórt fényű általános világítást betervezni. Ha otthonunkban nagy a belmagasság, választhatunk akár függőlámpát vagy csillárt, ha alacsonyabb, akkor a spotlámpákra is bízhatjuk a megfelelő fényellátást, hiszen ezek típustól függően akár hat lámpafejet is tartalmazhatnak, melyek irányát sok esetben kedvünk szerint változtathatjuk.

Annak érdekében, hogy a nappaliban variálni tudjuk a világítást napszaktól, hangulattól és funkciótól függően, használhatunk kiegészítő lámpákat. A kanapé mellé vagy a bekuckózást szolgáló fotel oldalába tehetünk például egy álló- és olvasólámpát. Míg egyik része a hangulatvilágítást szolgálja, a másik funk­ció­jával tűnhet ki a többi közül. Tervezésnél minden helyiség esetén vegyük figyelembe, hogy a lámpák tervezett helye környékén van-e áramforrás.

A konyhában a legfontosabb a munkapult megfelelő megvilágítása. Törekedjünk rá, hogy a felület teljes fényt kapjon, ugyanis a sötét és a világos területek váltakozása fárasztja és rontja a szemet. Az étkezőasztal fölé érdemes függesztett lámpát tenni, ami az egész asztalt megvilágítja.

A választék rendkívül széles: a modern és letisztult lámpák mellett múlt századot idéző, díszes darabokat is találunk
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elektronikai szempontból a kültér mellett különlegesnek számít a víz és a pára gyakori előfordulása miatt a fürdőszoba. A lámpák kiválasztásánál – főleg a zuhanyzó környékén – ügyeljünk arra, hogy azok a fröccsenő víz ellen védve legyenek. Az IP44 és afeletti számozású lámpatestek kifejezetten ezekbe a helyiségekbe készültek, ezek a darabok pluszszigetelést kapnak, így az elektronikához sem a pára, sem a fröccsenő víz nem juthat hozzá.

A hálószobában általában a célzott lámpafény kapja a főszerepet, így akár állítható fényerejű és mozgatható fejű lámpákban is gondolkodhatunk. A szekrények megvilágítására alkalmasak a belül elhelyezett LED-szalagok, ám ha inkább kevésbé lokális fényforrásra vágyunk, akkor a spotlámpák ez esetben is hasznos kiegészítők, ugyanúgy, mint az előszobák és a szűk folyosók esetén.

Ha megtaláltuk a tökéletes lámpatestet, már csak az izzókkal kell foglalkoznunk. A fény színhőmérsékletét a Kelvin-skála foglalja magában. Minél alacsonyabb a lámpatesten vagy izzón feltüntetett Kelvin-szám, annál melegebb hőmérsékletű a fény. Ízlés kérdése, hogy valaki a hideg vagy a meleg fényt preferálja otthonában. Míg előbbi fehér vagy kékes, utóbbi sárgás tónusú fényt bocsát ki. A 4000 Kelvin-számút tartják a természetes színhőmérsékletnek, ezt általában konyhai munkalapok megvilágítására, illetve asztali és olvasólámpák esetén ajánlják a szakemberek. A melegebb színhőmérsékletek gyakran előfordulnak a hálószobákban, az étkezőasztalok felett vagy a lakás azon helyiségeiben, ahol a meghitt, barátságos hangulat előidézése a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában