A vasárnap megünneplése isteni parancs

2021.10.27. 11:30

Szentmise és tanácskozás a Szent Anna-plébánián

A papság számára szervezett rendszeres továbbképzési alkalmak részeként úgynevezett koronai szentmisét és tanácskozást tartott a Pápai Esperesi Kerület a Szent Anna-plébánián.

Laskovics Márió

Udvardy György érsek szentbeszédében főként a vasárnap megünnepléséről beszélt

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Esperesi Kerület papsága koronai szentmisét tartott Udvardy György veszprémi érsek vezetésével kedden a Szent Anna-templomban, felajánlva az atyákért és a rájuk bízott hívekért. Az érsek szentbeszédében az Isten országáról, Ferenc pápa a szinodális utat meghirdető tanításáról, valamint a vasárnap megünnepléséről beszélt.

– Jézus olyan képeket alkalmaz tanításaiban, melyek a kicsinységet, a kevésséget jelentik ki erősnek, hatékonynak, az Isten országa természetének. A Krisztust ismerők szívükben megkapták az isteni logika belső működését, hogy így élhessünk, gyakorolhassuk hivatásunkat, küldetésünket. Az egyházfő arra hívja a híveket, hogy figyeljenek a Szentlélek ösztönzésére, Isten igéjére és ennek erejével legyen bátorságunk, szavaink, gesztusaink megosztani egymással, Isten hogyan műveli bennünk jóságát – prédikálta.

Udvardy György kiemelte, ahogyan egy hívő közösség a vasárnapot ünnepli, úgy tudja élni hétköznapjait, úgy tud kovászként jelen lenni a társadalomban, a családi-, a kulturális-, a közéletben: – Honnan lenne erőnk, ha nem Isten igéjéből, az eucharisztiából (oltáriszentség), a testvéri közösséggel való találkozásból. Az egyházmegyénkben is kiemelten a vasárnap megünneplésének erősítését tűzzük ki célul. Kérem, hogy a hívek hívják meg rokonaikat, szomszédjaikat a vasárnapi szentmisére. Sokan nem gondolják, hogy a szertartáson erőt, megnyugvást, békét nyernek a szívüknek, valamint lelkesedést a mindennapok küzdelmeihez.

A sajtónak nyilatkozva az érsek elmondta, akárcsak mindegyikben, így a Veszprémi Főegyházmegyében is rendszeresen szerveznek továbbképzési alkalmakat, melyeket hagyományosan papi koronának neveznek. A félévenkénti összejöveteleken alapvetően teológiai, lelkipásztori vagy spirituális jellegű témákat érintenek. Ezúttal az egyházmegye valamennyi kerületében a vasárnap megszenteléséról folyik a tanácskozás, Szent II. János Pál pápa 1998-as Dies Domini apostoli levele alapján.

Udvardy György érsek szentbeszédében főként a vasárnap megünnepléséről beszélt
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Látjuk, hogy a közösség ereje vagy gyengesége a vasárnap megünneplésére vezethető vissza. Az emberek életét sok minden (munkalehetőség, kialakított napirend, szokások, hagyományok elvesztése) befolyásolja, de ha nem a vasárnap írja a heti rendünket, akkor valami más fogja, mi pedig csak megyünk az események után, sokszor összekeverve a fontos és a sürgető feladatokat. Sok család ennek a feszültségében él, háttérbe szorítva a nyugalomnapot. A vasárnap megünneplése isteni parancs, nem az egyház döntése, tehát minden megkeresztelt krisztushívő kötelessége. A hagyományos világban a vasárnap ünnepe megszentelte a hétköznapokat. A katekézis nem az amúgy is résztvevőket igyekszik megszólítani, hanem egyéb találkozási pontokat keres, hogy minél többen elhiggyék, amit keresnek, vágynak, az éppen az egyháznál van – hangsúlyozta Udvardy György érsek.

A gyűlésen előadó Pályi Gábor pápakovácsi plébános hozzáfűzte, anno Diocletianus római császár a birodalomban megtiltotta a vasárnapi kenyértörésen való részvételt, mégis sokan az életük árán is elmentek. Manapság messze vagyunk ettől, de megoldás lehet egymás buzdítása, lelkesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában