Van jövője a versenynek

2022.01.01. 09:00

Mintegy hétszázan vettek részt a szilveszteri futáson Ajkán

Már hagyományosan szilveszteri futással búcsúztatják el az esztendőt Ajkán. Az idei, 22. évbúcsúztató futásra hivatalosan 642-en neveztek, de rajtuk kívül még jó néhányan csatlakoztak a vidám forgataghoz, így 700-an biztosan teljesítették a 2022 méteres távot.

Molnár Sándor

Forrás: Györkös József

Igazi tavaszias futóidő várta a résztvevőket 2021. december 31-én, pénteken az Agórán. Ajka belvárosa megtelt futóruhás, illetve jelmezes, de mindenképpen mosolygós emberekkel. Sokan pedig csak kíváncsiságból, a jó hangulat miatt jöttek ki a térre, hogy szemtanúi legyenek a szilveszteri futásnak. 

A Sportváros Nonprofit Kft. sportszervezője, Jákli Péter a rajt előtt hangsúlyozta, hogy ez nem egy verseny, hanem a jó hangulatú szilveszteri rendezvénnyel a futást szeretnék népszerűsíteni, illetve elbúcsúztatni az óévet és köszönteni az új esztendőt. 2020-ban sajnos elmaradt a rendezvény, viszont 2019-ben 900-an vettek részt rajta. Ezt a létszámot szeretnék előbb-utóbb megdönteni. 

A 82 éves Káldi János bácsi elmondta, hogy 1999-ben rendezték az első szilveszteri futást, körülbelül 50-60 résztvevővel. A sikereken felbuzdulva aztán évről évre nőtt a létszám. 

– Egy ilyen szép város, mint Ajka, megérdemli, hogy illő módon megtiszteljük az év utolsó napját. A tervünk az, hogy a résztvevők számával elérjük az ezer indulót, ezen dolgozunk – fogalmazott az ajkai szilveszteri futás ötletgazdája. János bácsi nagyon örül a rendezvény sikerének, amely igaz, hogy komoly szervezőmunkát igényel, de amíg erővel bírja, ő maga is mindig segít majd benne. 2021-ben szeptembertől napjainkig járta a szponzorokat, és mint megjegyezte, annyit ment, hogy gyalogosan eljutott volna Budapestre.   

A szilveszteri futás résztvevői az erre az alkalomra készült fehér pólóban, sokan egy-egy apró vicces kiegészítőt is viselve rajtoltak el. A népes mezőnyt a távot gyalogosan teljesítők követték, akikhez csatlakoztak még a Vahur Állatvédő Egyesület képviselői is néhány kutyával.

Az első futók röpke tíz perc után már vissza is érkeztek a karácsonyi vásár területére, ahol tea és finoman illatozó forralt bor is várta a résztvevőket. Amint mindenki megérkezett, a szervezők „színpadra” szólították a jelmezeseket, akik közül az önkormányzati képviselőkből és szervezőkből álló zsűri hármat díjazott. Ajándékot kapott a kistehénnek öltözött hároméves apróság, és a 16 éves Edina, aki boszorkányként futotta le a 2022 métert. Díjazták Szita Anita ördögi angyal jelmezét is. Ő az unokahúgával, Vörös Laurával első ízben vett részt a szilveszteri futáson, de fantasztikus élmény volt számára, még úgy is, hogy egy 3,5 kilogrammos kiskutyával a kezében teljesítette a távot.  

A nevezők a pólók mellé idén is kaptak sorsjegyet. Utóbbival - a verseny ötletgazdája, Káldi János bácsi által - a támogatóktól összegyűjtött 35 nyereménytárgy egyikét lehetett megnyerni. Fődíjként pedig Schwartz Béla polgármester ajánlott fel egy okosórát.

A fődíjat kétszer kellett kisorsolni, mivel elsőre nem jelentkezett a kihúzott sorszám tulajdonosa. Másodszorra Soósné Gödöny Teréziának kedvezett a szerencse. Az okosóra nyertese elmondta, hogy már majdnem hazaindult, amikor meghallotta, hogy újra húzzák a fődíjat. Egyébként nyerő típusnak tartja magát, mert máskor is volt már szerencséje például tombolán is.

A díjátadót követően Schwartz Béla elmondta, az indulók számán is látszik, hogy sajnos pandémia van. Ezzel a fontos körülménnyel együtt kell idén értékelni a résztvevők számát, de nagyszerű eredmény, hogy körülbelül 700-an elidultak. A polgármester külön örült annak, hogy sokat fiatalodott a mezőny, sok volt a tizenéves az indulók között, ami jó jel a jövőre nézve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában