Ezreket spórolhat már a számlacsomagon

2022.02.22. 13:00

Házi költségvetés – Észrevehetővé válnak a felesleges költések

Már a diákévekben érdemes kellő figyelmet szentelni annak, hogyan lehet takarékosan intézni pénzügyeinket. Hogyan boldogulhatunk okosan a bankok, más pénzügyi szolgáltatók világában? A témában a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által üzemeltetett Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda szakemberei adtak tanácsokat.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

Ha rendszeresen – hetente, havonta – készítünk házi költségvetést, áttekinthetjük, mire költöttünk, megtervezhetjük, milyen kiadásokra számíthatunk. Már a középiskola ideje alatt célszerű a fiataloknak fizetési számlát – bank- vagy folyószámlát – nyitniuk. Ha továbbtanulnak, a felsőoktatási intézmény arra utalja az ösztöndíjat, a támogatásokat, azon keresztül rendezhető a tandíjbefizetés. Ha tanulás mellett munkába állnak, a fizetésüket kapják arra. A pénzügyi szolgáltató és a fizetési számla kiválasztásakor érdemes végiggondolniuk, mire használjuk majd leginkább azt. Vásárlásra? Készpénzfelvételre? Átutalásra? Ha erre tudnak válaszolni, akkor olyan csomagot igényelhetnek, amelyek díjai számukra kedvezőbbek. Azt szintén meg kell nézni, milyen bankjegykiadó automatákat találnak meg közelükben. Előfordulhat, hogy egy nem kifejezetten diákok számára szóló számlacsomag kedvezőbb a fiatalnak, igényeihez jobban illeszkedik. A megfelelő révén évente akár ezreket lehet megspórolni a banki költségeken. Több szolgáltatótól kérjünk nyugodtan ajánlatot akkor is, ha változnak fizetési szokásaink, ezért a takarékosság jegyében váltani szeretnénk, másik csomagra, esetleg másik bankhoz szerződnénk. Ilyenkor azt kell átgondolni, interneten, készpénzzel vagy bankkártyával intézzük szívesebben pénzügyeinket és mennyire gyakran utalunk.

 

Ha már önálló jövedelemmel rendelkezünk, még fontosabb a házi költségvetés. Jól jöhet váratlan pénzügyi nehézségek esetén, nyomon követhetjük, átcsoportosíthatjuk pénzünket, észrevehetővé válnak a felesleges költések. A bevételek közé tartozhat a munkabér, a béren kívüli munkáltatói támogatás (cafeteria), az állami juttatás, például a családi pótlék, az egyéb nem rendszeres jövedelmek. A kiadásoknál a következőkkel számolhatunk: állandó, fix költségek, azaz rezsi, hitel-törlesztőrészlet; megélhetési költségeket, azaz élelmiszervásárlás, közlekedés, öltözködés; váratlan kiadások, például a mosógép megjavítása; a megtakarítás. Miután feketén-fehéren látjuk, hogy állunk pénzügyeinkkel, ahhoz mérten meghatározhatjuk rövid- és hosszú távú céljainkat, összeigazíthatjuk a takarót és nyújtózkodást.  

 

Érdemes a megtakarításra mihamarabb készülni. Átsegíthet hirtelen jött anyagi problémán, nagyobb értékű vásárlás esetén elkerülhető vele a hitelfelvétel. Rendszeresen pénzt félretéve ugyan lassabban érhetjük el a céljainkat, viszont olcsóbban juthatunk hozzá termékekhez, mint kölcsön révén. A számunkra megfelelő megtakarítási forma kiválasztása előtt vegyük számba, milyen céllal takarékoskodunk, mikor szeretnénk hozzáférni félretett pénzünkhöz, mekkora összeget, mennyi ideig tudunk nélkülözni. Bizonyos konstrukciók magasabb hozamot ígérnek, de jellemzően nagyobb kockázattal járnak. Alaposan nézzünk utána a termék részleteinek, feltételeinek! Javasolt több intézmény ajánlatát összehasonlítani.

 

A nyugdíjcélú megtakarításnak szintén több fajtája létezik, azok különböző kockázatokkal, költségekkel járnak. Léteznek nyugdíjpénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítás.

 

Nézzünk utána, milyen feltételekkel igényelhetünk ilyen esetekben adó-visszatérítést!

 

Olvasóink más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek fogyasztóvédelmi kérdéseiket a [email protected] e-mail-címre. A szakértői tanácsok lapunkban jelennek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában