A helyi legendától a varázspálcáig

2022.05.01. 15:30

Digitális konyhaszekrény és más finomságok várják a jásdi Bodzaházba látogatókat

Állt egyszer egy istálló Jásdon. Olyan szép a története, mint egy mese. Kiégett, leomlott, majd újjászületett, mint a főnixmadár. Ma Bodzaház a neve. Kiderül benne, mi köze a regénybeli varázslónak, Harry Potternek a faluhoz, a bodzának a boszorkányossághoz, mi rotyog a sparhelten a fazékban, ha monitor van az alján.

Rimányi Zita

A régiből új lehet: Jásdon kétszázötven éves falak közé épült a Bodzaház

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A kétszázötven éves pajtát, pontosabban romos maradványait a jásdi önkormányzat több mint tíz éve vette meg. Nem akarta a szép, öreg falakat lebontani, ezért új funkciót keresett nekik. Közéjük – ház a házban megoldással – egy modern, néhol üvegfalú épület került. Nyeregteteje kinézetre olyan, mint az eredeti lehetett, persze korszerűbb. Százmillió forintos beruházással tavaly készült el a Bodzaház. Ha belépünk az ajtaján, elámulunk, mennyi finomság készíthető bodzából, és milyen ötletesen használják díszítőelemnek virágait a helyiek. Válogathatunk bodzaszappanok, bodzaborok, -sörök, -pálinkák között, olyan bodzás alkotásokat csodálhatunk meg, mint a nyakláncok, a tűzzománc képek. 

Gúnyolódásból márkanév 

Sok szlovák származású él a faluban, egykor betelepített tót családok utódai. Ahogy a szápáriakat krumplisoknak, az olaszfalusiakat káposztásoknak, a jásdiakat bodzásoknak hívták. Rájuk ragadt a gúnynév. Ha valaki régen így nevezte őket egy bálban, verekedés lehetett belőle. Ma már büszkék rá, hiszen aszerint kapták nevüket, mit dolgoztak fel ügyesen, sokféleképpen. Így nem kellett kitalálni a falunak új márkanevet. Bodzaházuk turisztikai információs pontként is működik. Galériája közösségi események tere, tarthatnak itt esküvői szertartást, rendeznek képzőművészeti kiállításokat, előadásokat, találkozókat, beszélgetéseket. 

Számítógép a konyhaszekrényben: egy recept, pár gombnyomás, és a lábas alján monitor mutatja, mit főztünk ki. Képünkön Rapali Eszter, a látogatóközpont munkatársa látható
Forrás: Nagy Lajos/Napló

Más a bokor és a gyalog 

Győry Tünde polgármester arról beszélt: van a bokorbodza, és van a gyalogbodza. Jásdon és környékén mindkettő régóta bőven terem. Előbbi az ismertebb. Utóbbi mérgező. Ám mégis készítenek ebből is, a bogyójából lekvárt a bodzások, azaz a jásdiak. Ha a habját elfőzik, akkor ehető, belekerülhet híres bodzás-mákos hosszúkalácsukba. A gyalogbodza lágyszárú évelő, kevésbé illatos, mint jobb marketinggel rendelkező rokona, más a virágzata. Mindezt a Bodzaház kiállítóterében forgatós kirakók, világító ablakfülkék révén tudhatják meg a látogatók. Azt szintén, hogy bodzából akár síp is készülhet. Az sem véletlen, hogy ez az alapanyaga a legnagyobb erejű varázspálcának a Harry Potter regénysorozatban. Mintha a faluvezetőnek és a helyieknek lenne ilyenjük, annyi ötletességgel teremtenek a régiből újat. 

Az interaktív kiállításon érdekes feladatok várják a látogatókat. Itt például a falfülkékben látható tárgyak közül ki kell választani a bodzából készülteket, méghozzá gyorsan, két perc alatt
Forrás: Nagy Lajos/Napló

Főzés gombnyomásra 

Számítógép a konyhaszekrényben – egy-egy recept, pár gombnyomás, és a lábas alján monitor mutatja, mit főztünk ki. A Bodzaházban egyedi tervezés alapján állították össze a hagyományos bútordarabba szerelt digitális technológiát. Ha megfelelőképp állítjuk be a hozzávalókat, az elkészítési módokat, akkor a sparhelten lévő fazék tetejét megemelve láthatjuk, hogyan rotyoghat, gőzölöghet a bodzalekvár. 

Beni, Bori és Péter 

Bodza Beni és Bori segít a kiállítótérben satírozni, papírlap alá tett domború mintát követni. Vezetnek bennünket akkor is, amikor az iránytűt forgatjuk, hogy különböző legendák falra kivetített történeteiben eligazodjunk. Megismerhetjük Jásdi Péterét, akiről a települést elnevezték. Bűneiért itt vezekelt remeteként, és forrást talált nagy szárazság idején, amikor egy Mária-érmet leejtett. Innen ered a falu Mária-tisztelete és a jásdi Szentkút létrehozása, amely búcsújáróhely. 

Győry Tünde polgármester mondta el, mi a különbség a bokor- és a gyalogbodza, a két növény felhasználása között
Forrás: Nagy Lajos/Napló

Alatta aludni veszélyes 

A bodzának a néphagyomány boszorkányos tulajdonságokat tulajdonít. Hiedelmek kapcsolódtak hozzá, például úgy tartották, aki alatta alszik, azt a bokor elvarázsolja. Erről szintén többet megtudhatunk a Bodzaházban, ahol megnézhetjük a helyiek felnagyított fotóit, olvashatunk idézeteket Nemes Nagy Ágnestől és Petőfitől, de mindent nem árulhatunk el egy cikkben, nem fér bele. Azt tanácsoljuk: mielőtt távozik a Bodzaházból, még lépjen ki a teraszra. Szép a kilátás. Az erkély benyúlik a Jásdi-patak völgye fölé, épp a Récseny-hegy tetejére néz. Kedvet kaphatunk ahhoz, hogy sétáljunk a környéken. Csodás a természet, számos műemlék található a falu határában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában