Padragi hagyományőrzők

2022.05.17. 13:00

Gépet rekonstruálnak az ajkai Bányászati Múzeumban

Karnics Miklóst választotta elnöknek a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör. Blaskó Sándor, a kör leköszönt vezetője látja el a Schwartz Béla polgármester által létrehozott Bányászati Tanácsadó Testület elnöki teendőit, de továbbra is segíti a hagyományőrző kör vezetőségének a munkáját.

Tisler Anna

Már el is kezdték az Eickhoff EW130L egytárcsás maróhenger felújítását

Forrás: Tisler Anna

Az április 29-én tartott közgyűlésen a tagság egyhangúlag támogatta Karnics Miklós megválasztását, aki tizenhat évig dolgozott a padragi bányában géplakatosként, majd művezetőként. Blaskó Sándor elmondta, hogy a kör tagjai minden évben megünnepelték a bányásznapot és a Borbála-napot, részt vettek a városi megemlékezéseken, közös rendezvényeket tartottak a Bódéért Hagyományőrző Egyesülettel, a Bányászati Aknamélyítő Vállalat volt dolgozóival, a Csékúti Baráti Körrel, a Bányász Kulturális Egyesülettel. Megteremtették az összefogást a közös célért tevékenykedő civil szervezetek között. 
Blaskó Sándor kiemelte, hogy a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör létrehozásával a legfontosabb céljuk az volt, hogy megőrizzék és a következő generációknak átadják a bányászati hagyományokat. Megemlékezett a közelmúltban elhunyt tagokról, majd javaslatot tett az új elnök személyére. Karnics Miklós a tagság nevében köszönetet mondott Blaskó Sándornak az áldozatos munkájáért, majd átadta az ajkai önkormányzat emléklapját. 
Karnics Miklós bekapcsolódott a Bányászati Múzeum Fogadj örökbe egy gépet programjába, amelynek keretében már el is kezdték az Eickhoff EW130L egytárcsás maróhenger felújítását Takács Ferenc egykori vájár és frontmester kollégájával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában