Méretes krumplinyomó seregnyi gombóchoz

2022.05.12. 17:00

Régi recept szerint készül ma is a mártásokkal fogyasztható sváb étel

Nem nyers, hanem főtt krumpli az alapanyaga Olaszfaluban a hagyományos sváb gombócnak, a végén még összevágják és lepirítják, régen így ették aludttejjel. Nagy adagban készítették el a helyiek a Német Nemzetiségi Napra.

Rimányi Zita

Olaszfaluban a hagyományos sváb gombóc főtt krumpliból készül

Forrás: Rimányi Zita/Napló

A kétnapos közösségi rendezvény megszervezésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a Veszprém megyei önkormányzattal közös pályázaton 2,5 millió forintot nyert a falu. Az esemény keretében felavatták a tájházat, és a kulturális programokat helyi sváb ételeket főzése, kóstoltatása egészítette ki. Lapunknak elmondták, hogyan készül náluk a gombóc. Először megmossák a krumplit, és ha sok személyre, éhes szájra számítanak, akkor méret szerint különválogatják, hogy könnyebb legyen megfelelő megfőzése. Amikor megpuhult, még a vízben hagyják egy kicsit a fedő alatt, a saját gőzében. Az említett programra háromzsáknyit, mintegy kilencvenkilónyit dolgoztak fel.

Óriási krumplinyomót használtak a közösségi rendezvény előkészületeinél
Forrás: Rimányi Zita/Napló

Meghámozták a főtt burgonyát és méretes, erre a célra készült krumplinyomón passzírozták át. Így nem volt annyira megerőltető ez a feladat. Utána tojást, lisztet, sót adtak hozzá és búzadara is került a masszába. Majd következett az összegyúrás. Rudakat formáztak az asszonyok, azt darabolták fel és tenyérnyi gömböket, gömböckéket alakítottak ki. Azokat forró, lobogó vízben kell kifőzni, majd hideg vízben átmosni. Mondhatnánk, hogy így ez már egy kész étel, ami elfogyasztható leves után, kerülhet bablevesbe vagy önálló fogás lehet. Ám Olaszfaluban az a leggyakoribb változata, hogy ha kihűlt, akkor még szeletelik és zsíron jó ropogósra pirítják. Régen így ették, leginkább aludttejjel. Az is szokás, hogy mártás készül hozzá, akár kefires, akár paradicsomos vagy tojásos, zöldséges. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában