Táncos ihlettel tervez

2022.05.01. 10:00

Szentgálon is maradandót alkotna a nemrég diplomázott építészmérnök

A Veszprém megyei Bodor Réka 2021-ben végzett építészmérnökként a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karán. Számára az tette vonzóvá ezt a hivatást, hogy a tervezés során ötvözheti a művészetet és a mérnöki ismereteket. Dédelgetett vágya, hogy egyszer szülőfalujában, Szentgálon is maradandót alkosson.

Napló-információ

Bodor Réka álma, hogy szülőfalujának tervezzen épületet, ezzel viszonozva az onnan kapott értékeket

Forrás: Széchenyi egyetem/Hajdú József

Bodor Réka olyan időszakban szerzett mérnöki diplomát, amikor az építőipar csúcsot döntött és az építkezési kedv egyre nő. Véleménye szerint ez kedvező a frissen végzetteknek, hiszen ő is szinte azonnal el tudott helyezkedni szakmájában. Kifejtette: a munka világában rengeteg új dolgot, programot, folyamatot kell megtanulnia, így most gyorsabban kell felvennie a ritmust. Jelenleg főként kis- és középületek tervezésében, műszaki rajzolásában vesz részt: „Változatos feladataimnak köszönhetően nap mint nap új tapasztalatokkal gazdagodom. Szeretem a tervezési folyamatokban rejlő kreatív részeket és a műszaki tartalom előállításában rejlő kihívásokat” – fogalmazott. 

Veszprémi gimnáziumi évei végén kezdett el igazán azon gondolkodni, mi legyen, ha nagy lesz. Mindig szeretett barkácsolni, rajzolni, kis tárgyakat, ajándékokat készíteni. Így került elő az építész szakma egy esti családi beszélgetés során. Hamar vonzóvá vált számára sokrétűsége, az, ahogyan ötvözi a művészetet és a mérnöki ismereteket. Így döntött e hivatás mellett. A szentgáli lánynak Győrre, a Széchenyi-egyetemre esett a választása. Mint mondta, ez már magától értetődő volt, hiszen a campus jó hírnevű és megtetszett neki az építészképzés családias környezete, hangulata. Az egyetem egyik kultikus épülete az Építész Műteremház, amelyet az egykori trafóházból alakítottak ki, országosan is egyedülálló bölcsőt létrehozva az építészhallgatóknak, akiknek itt a nap huszonnégy órájában van lehetőségük együtt tanulni, tervezni, kapcsolatokat építeni. Az épület Bodor Réka egyetemi éveinek is meghatározó helyszíne lett. „A műteremház a győri építészképzés szíve-lelke. Lehetőséget ad arra, hogy közösen fejlődjünk, és persze szórakozzunk. A mai napig szívesen gondolok vissza az ott eltöltött időre, az előadásokra, a makettezésekre, a jóízű beszélgetésekre és a koncertekre. Amikor Győrben járok, mindig visszalátogatok ide” – mondta el.

Trafóházból Építész Műteremház egyetemi hallgatóknak
Forrás: Széchenyi egyetem/Hajdú József

Bodor Réka úgy látja, hogy a győri építészképzés az ott töltött évei alatt is folyamatosan fejlődött. Az oktatók igyekeztek mindig naprakész szakmai tudást átadni, változatos oktatási módszereket alkalmazni.
A diplomaszerzés óta tartja a kapcsolatot szaktársaival, mindig számíthat rájuk szakmai kérdésekben is. Azok révén tudott gyakornoki helyet találni, majd elhelyezkedni. „A tanulmányaim során többféle épületet terveztem a kis családi háztól a középületig, de számomra a nagy álom, hogy a szülőfalum számára dolgozhassak. A szentgáli közösség mindig meghatározó szerepet töltött be életemben, ezt egyszer szeretném viszonozni a szakmám segítségével” – szögezte le és hozzátette: „A néptánc kiskorom óta életem szerves része. Megtanított a hagyományok fenntartására, ápolására, megőrzésére és a kis aktív közösségek fontosságára. Ezt a szemléletet igyekszem a munkámba beépíteni. Szeretnék olyan épületeket tervezni, melyek ezt a látásmódot képviselik.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában