Jeges fürdő

2023.02.27. 07:00

Jelmezes merüléssel űztük el a telet a Balatonnál

Szó szerint lélegzetelállító élményben volt része annak, aki részt vett Pribék István vezetésével a Balatoni Jegesmedvék jelmezes télűző farsangi hidegterápiás buliján Balatonalmádiban február 25-én, szombaton reggel, a Budatava strandon. A megjelentek öt percet tartózkodtak a kétfokos tóban.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Viseljetek jelmezt! – javasolta István, amit komolyan vettem, búvárruhának tűnő, neoprén szerelésben és motoros sisakban mentem a különleges csobbanásra. A többség színes parókával, mókás kalappal dobta fel a hangulatot, de volt, aki elegáns tengerészöltönyben érkezett. Megtudtuk, többen nem jöttek el az idő miatt. Ezt nem csodáltuk, mert esett az eső, a szél is fújt, sötét felhők takarták el az eget, a levegő három-, a Balaton pedig kétfokos volt. Mi mindenesetre István vezetésével megkezdtük a merülést előkészítő Wim Hof-féle speciális légzést a parton ülve, feküdve, kinek hogyan esett jól.

Forrás: Balatoni Jegesmedvék

A légzéssel, illetve az azt kísérő meditációval a hideg vizes merülésre való ráhangolódás már ekkor megkezdődik: az ember becsukja a szemét és próbál nem gondolni semmire, csak a megfelelő légzésre koncentrál, illetve a levegő mind hosszabb benntartására figyel, semmi másra. Aztán, hogy némi hőt termeljen a hideg vizes merülés előtt, alapos bemelegítésre, benne például kitörésekre, fekvőtámaszra, helyben ugrálásra is szükség van. 

 

Ezután ki jelmezben, ki anélkül elindult a kétfokos Balatonba, amit többen is télikabátban, riadtan néztek a strandon. Úgy gondoltam, a hideg vízben a merülés kellemesebb lesz a neoprén ruhában, de egy ilyen viselet nem vízhatlan, viszont a hangulat kedvéért megérte! Különleges és lélegzetelállító élményt nyújtott az ötperces merülés a kétfokos vízben, amikor az ember számára megszűnik a külvilág, mérhetetlen nyugalom szállja meg, csak magára figyel, a hatás még különlegesebb becsukott szemmel! Aztán a parton jól jött a visszamelegedés futással, tornával, majd István gyerekpezsgővel, friss farsangi fánkkal kínált mindenkit, amelyet édesanyja sütött szombaton hajnalban. 

Szakértők szerint a hidegterápia, amelyet csak egészségesen és fokozatosan lehet elkezdeni, rendkívül jótékony az ember egészségére, immunrendszerére. A Balatoni Jegesmedvék 2021 decembere óta a Wim Hof-módszer segítségével mártóznak meg minden hétvégén a tóban, a farsangi télűző mulatságot pedig hagyományteremtő céllal szervezték meg. Wim Hof, más néven The Iceman (Jégember) egy holland motivációs szónok és extrém sportoló. Guinness-rekordja volt a jég alatti úszásban, jeges kádban két órán át ült, nevéhez fűződik a mezítlábas félmaratoni futás rekordja jégen és havon.  A Wim Hof szerinti légzéstechnika nem nehéz, ha az ember rendszeres hidegterápiával egészíti ki, akkor elindul egy erős akarat, egy rugalmas test és egy személyiség felépítése útján.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában