Metszésbemutató a Pálinkás-portán

2023.03.09. 11:30

Szakértő rendezte a gyümölcsszomszédok viszonyát a zirciek segítségével

A száraz, az öreg és földre hajló ágakat mindenképp levágja a szakember tavasz elején, egyébként a függőleges és a vízszintes konkurenciát megszünteti köztük, szellőssé teszi a gyümölcsfákat, bokrokat. Szíjártó Dénes kertészmérnök mutatta meg, hogyan kell azokat termőre ritkítani a nyesőollóval. A metszésgyakorlatot a helyieknek a Békefi Antal művelődési ház szervezte meg egy zirci családi ház udvarán, Pálinkás Rezső portáján.

Rimányi Zita

Szíjártó Dénes ismertette, hogyan érdemes megritkítani a körtefa alatti ribiszkeköszmétét, rendezte a gyümölcsszomszédok viszonyát

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Megújulnak a tavaszi metszés során a gyümölcstermő növények, ilyenkor kell megoldani azt is, hogy ne keresztezzék egymást ágaik, a meghagyottaknak legyen kellő helyük. A cél az, hogy ne ütődjenek össze és a fény bejusson a belső részekre is, ne árnyékolják egymást, különben kialakulnak a felkopaszodó ágak, s ha azokat megtartjuk, tulajdonképpen csak fát nevelünk, nem gyümölcsöt. A lényeg, hogy legyen hely a gyümölcsök fejlődéséhez, ha túl sűrűn helyezkednek el, mindegyiknek kevés lesz. 

Pálinkás Rezső portáján a gyakorlati bemutatót a kertészmérnök a jostával, azaz a ribiszkeköszmétével kezdte, amelynek ágai összeértek a körtefáéval. Megoldotta azt is, hogy ne zavarják egymást. A gyümölcsszomszédok viszonya hasznunkra rendezhető a kertben szerinte. Az egy-két éves, rügyekkel teli vesszőket hagyta meg, azokat tartja igazán értékeseknek. A földre lelógókat nem. 

Praktikus, erős szerszámát szintén megmutatta, az akkus meghajtású, elektromos metszőolló puskaravaszhoz hasonlatos résszel irányítható, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Beállíthatja rajta, milyen vastagságú ágat vigyen el. A készülék számolja, hányat csípett le vele, azt is, mikor érdemes újra megolajozni. Arról ugyancsak beszélt Szíjártó Dénes, hogy a jostát, a ribiszkét, az egrest lehet szaporítani az egyéves vesszőkről: ha azokat ledugjuk a földbe, hogy csak kis részük, a tetejük látszódjon ki, akkor meggyökeresednek, ha be vannak locsolva rendesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában