Különleges program Hidegkúton

2023.04.21. 18:00

Juhok a főszerepben: a nyírástól a kóstolóig

Szombaton délelőtt a hidegkúti Kovács Birtok cikta juh őshonos állományát nyírják, körmölik, féregtelenítik, összesen 42 anyajuhot és két tenyészkost nyírnak gépekkel – tájékoztattak a szervezők.

Juhász-Léhi István

Ugyanakkor Székelyföldről idetelepült szakember kézi nyírással, azaz ollóval tart bemutatót, s az érdeklődőket is tanítja a fogásokra. Érdekesség, hogy egy néprajz szakos hallgató, aki már több alkalommal volt  a birtokon nyíráson, már elsajátította az alapokat, s azóta saját nyírógépet is vásárolt. A déli órákban Felber Károly veszprémi étterem-társtulajdonos – egyben juhos gazda – két egyéves cikta ürüből főz háromféle juhételt, amiből majd lehet kóstolni.

Délután is családi programokkal készülnek, hiszen Kovács Anita nemezkészítő, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagja tanít nemezelést, Focht Anna kerámiarestaurátor-művész agyagos foglalkozást tart, s az érdeklődők egy muzeális, lábbal hajtott fazekaskorongot is kipróbálhatnak. Este a Bab társulat Fenevadak címmel tart vásári komédiát, majd Pajtamozival zárják a napot: Petényi Katalin és Kabay Barna, a Bakonyi juhászasszony című filmjét vetítik, amelyben Tamás Károlyné Kiss Tóth Vilma mesél életéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában