Látogatás pénzesgyőri palánták otthonába

2023.05.09. 17:00

A zirci piacon vásárlók megnézhetik, hol és hogyan terem, amit megvesznek és megesznek

Hol terem a zirci piacon árult palánta, zöldség? Aki kíváncsi rá, ellátogathat a nyitott porták sorozatban egy-egy bakonyi gazdaságba, a helyi kistermelőknél győződhet meg arról, hogyan gondozzák a vevőik asztalára kerülő terményeket.

Rimányi Zita

A piacon, a termelőknél alkudni is lehet palántavásárláskor

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A zirci termelői piacot működtető Vidéken "Bénázók" Egyesület nyitott porták rendezvénysorozatot szervez, egy-egy állomásán az árusok, a termelők engednek bepillantást a mindennapjaikba, a munkájukba pár óra erejéig. A hozzájuk látogató érdeklődők vásárolhatnak is tőlük. "Nem titkolt célunk, hogy a piac szereplőit még közelebb hozzuk egymáshoz azáltal is, hogy a vevőnek rálátása lesz az adott termelő termelési szokásaira, ezáltal átláthatóbbá válhat számára, hogyan kerül a piaci asztalra egy-egy termék. A termelőnek pedig lehetősége van személyesebb kapcsolatot kialakítani a hozzá látogató érdeklődőkkel. Természetesen szabad majd kérdéseket feltenni és kipróbálni dolgokat" – fogalmazták meg a szervezők szándékukat. Érdemes figyelni az egyesület és a piac felületeit, amelyeken mindig közzéteszik, mikor melyik árus és hol látogatható meg.

Először épp a Vidéken "Bénázók" Egyesület vezetői, Árgyelán Alexandra és Simoncsics Gábor hívják meg az érdeklődőket nyitott portájukra, Pénzesgyőrbe az Ördöglakat Kisgazdaságba. Május 19-én pénteken, és a következő két napon, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között várják törzsvevőiket és akár leendő vásárlóikat. Megismerkedhetnek az állatokkal, megsimogathatják őket, megtudhatják, milyen a vegyszermentes, talajforgatás nélküli kert és a szennyvízmentes háztartás, és palánták közt válogathatnak.

"A miénk nem egy mintagazdaság, de szeretünk kreatívak lenni. Rengeteg újrahasznosított dolgunk van és még több ötletünk. Jelenleg pár kecske, többféle aprójószág, kutyák, cicák és egy boci lakik nálunk. Több kertet művelünk, többféle módon. Elsődleges célunk saját magunknak a vegyszermentes élelmiszer megtermelése minél szélesebb körben, és ha már csináljuk, akkor kicsit többet termelve másokhoz is szeretnénk eljuttatni ezt a tisztább élelmiszert. Jelenleg tojással, palántákkal, friss zöldséggel vagyunk jelen a piacon. Szeretnénk idővel bővíteni ezt a kört feldolgozott élelmiszerekkel is" – fogalmazott bemutatkozásában a gazdálkodó pár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában