Gazdag programsorozat várja az érdeklődőket

2023.06.15. 17:30

A levendulával felkerült Tihany a világ térképére

Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Tósoki Imre polgármester és Mihályi Jeromos, a bencés apátság perjele nyitotta meg Tihanyban, a lilában pompázó apátsági majorság ültetvényénél a 19. Levendula hetek programsorozatát, ami július 2-ig tart.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Mihályi Jeromos, a bencés apátság perjele és Tósoki Imre polgármester a megnyitón

Fotó: Benkő Péter/Napló

Elismerően beszélt Kontrát Károly Tihany, valamint a bencés apátság különleges értékeiről, varázsáról. Azt mondta, a levendula hozzájárul a páratlan mediterrán hangulathoz, ami jellemző a településre. Külön szólt a békesség, a szeretet és az egyetértés jelentőségéről, melyek meghatározóak az életben. A képviselő szerint a Levendula hetek programsorozata is kiemelten hozzájárul ahhoz, hogy megismerjék az emberek Tihany kivételes szépségét és értékeit.     

Méltatta Tósoki Imre polgármester Tihany népszerűségét, a természeti adottságokat, az épített környezetet, a gazdag múltat és hagyományokat, a kulturális értékeket, a vízpartot, mindezekért rengetegen keresik fel a települést. Kiemelte a levendulát, mely világhírt szerzett a településnek, ma már ez a növény védettséget élvez. Megtalálható a helyi és vármegyei értékek között, cél, hogy bekerüljön az országos értékek közé. A világhír köszönhető Bittera Gyulának, a hazai illóolajgyártás megteremtőjének, aki a múlt század elején elhozta az első levendulatövet Franciaországból Tihanyba, így jött létre az első magyar ültetvény. 

- A Jóisten boldogságában és örömében teremtette Tihanyt - érvelt a félsziget szépsége mellett Mihályi Jeromos. A bencés apátság perjele Tihany értékének, kincsének nevezte a gyönyörű természeti környezetet, a kulturális életet. Felidézte, az apátság 2017-ben alapította meg a majorságot, illetve ültették el a levendulákat. A perjel beszélt apátsági programjaikról, illetve a kiállításról, amit az eredeti, 1055-ből származó Tihanyi alapítólevél bemutatásával nyitnak meg szombaton. A legrégebbi magyar nyelvemléket augusztus 31-ig lehet megtekinteni. 

A Levendula hetek rendkívül gazdag programjait az önkormányzat, a Tihanyi Legenda Kft., valamint a Tihanyi Turisztikai és Marketing Egyesület szervezte. A gyönyörű majorsági ültetvényt Tóth Boldizsár és Lippai László műveli, illetve gondozza. A levendula köré kialakított programokról a szervezők honlapján, illetve közösségi oldalán lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában