A lovak patikája a legelő

2023.06.14. 14:00

Virágok, füvek közt négylábúak Szépalmán megtalálják gyógyszereiket

Gyógyszertár a lovaknak a legelő, ha nem fajszegény takarmányterületük. Tehát miattuk is vigyáznak a bakonyi Szépalmán a környezetre, a növények sokféleségére, ami a klímavédelmet szolgálja. Állat-, környezet- és embervédelem csak egységben működhet.

Rimányi Zita

Ha van lehetőségük rá – és Szépalmán van –, bajaikra megtalálják a legelőn a megfelelő növényt a lovak, tudják, mikor melyik kell nekik Fotó: Gut Aiderbichl 

A Porvához tartozó Szépalmán örökotthonra lelnek korábban rossz sorsú és nyugdíjasprogramba került négylábúak, főként lovak. A Gut Aiderbichl alapítvány helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Vladimir Milojevic kutatási vezető feltett egy lényeges kérdést: "Fontos az állatmentés. De mi történik azután?" Az állatotthonba jórészt betegen, idősen kerülnek. Hogyan biztosíthatnak nekik megfelelő életminőséget? A szakember beszélt arról, hogy az állategészségügyi ellátásban mindig a lelki rehabilitáció a hosszabb, a nehezebb, törődést igényelnek e szempontból is társállataink. A nekik nyújtott jó élet pedig nem képzelhető el megfelelő környezetminőség nélkül. 

Forrás: Gut Aiderbichl 

– Gyógyszertár a lovaknak a legelő, ha van lehetőségük rá, bajaikra megtalálják a megfelelőt növényt, tudják, mikor melyik kell nekik – szögezte le az egyébként szabadkai származású, magyarul szépen beszélő Vladimir Milojevic és oda is értünk ahhoz, amit a természettudósok Zircen már sokszor hangsúlyoztak: a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Milojevic úgy fogalmaz: ne legyenek fajszegények a takarmányterületek, a fenntartható gyepes ökoszisztéma, élettársulás pedig egyben természetes klímavédelem. Szerinte a Bakonyban e téren jó a helyzet, Szépalmán ügyelnek is rá, hogy megtartsák, javítsák. Lótrágyából komposztot készítenek, azt kijuttatják legelőikre. Már akadt olyan környékbeli állattartó, aki átvette tőlük ennek náluk bevezetett módszerét, mert ez a legtermészetesebb és anyagilag a legolcsóbb. Az állatvédelem pedig egyben az emberek védelme, ezért előnyös a Szépalma közelében élőknek, hogy ménesbirtoka területére vigyáz az állatotthon – erről Veinperlné Kovács Andrea porvai polgármester beszélt a sajttájékoztatón.

Fotó: Gut Aiderbichl 

A Gut Aiderbichl Szépalma egyike annak a több mint harminc birtoknak, amelyet a Gut Aiderbichl Európa-szerte működtet, jelen van Ausztriában, Német- és Franciaországban, Romániában, Svájcban is. A mintegy hatezer állatról, amelyek harmincöt különböző fajhoz tartoznak, megfelelően és szeretetteljesen gondoskodnak egészen életük természetes végéig. Azonban a legfontosabbnak a szemléletformálást, a tudásfelhalmozás és -megosztást tartják emberei. A szépalmai birtok érdekessége, hogy hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, a lófélék kompetenciaközpontja, ötven hektár legelővel és mintegy százharminc hektár kaszálóval rendelkezik. Itt a legjobb tartási gyakorlatok megtekinthetők, testközelből megtapasztalhatók, ugyanis az állatotthon bejelentkezés nyomán látogatható, programokat szervez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában