Szabi pék veszprémi emlékei

2023.07.09. 11:00

"A házi kenyér még a kézműves műhelyben sütöttnél is jobb lehet"

Szabi pék szívének kedves város Veszprém, ugyanis korábban gyakran töltötte a közelben a szünidőket, egy ábrahámhegyi nyaralóban a Balatonnál és olyankor rendre ellátogathatott a város neves állatkertjébe, az kedvelt célpontja volt. A Kenyérlelke Fesztiválon pedig, amit az Óváros téren tartottak nemrégiben, az ő standja számított kedvelt célpontnak, annál várakoztak a legtöbben, előfordult, hogy ötvenen álltak sorban türelmesen – megszámoltuk.

Rimányi Zita

Szabadfi Szabolcs a veszprémi Óváros téren

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szabadfi Szabolcs tévéműsorokból, például az Ide süss! gasztroreality zsűrijéből ismert pék. Ezért rögtön felismertük, még napszemüvegben is, szokásos sapkájában Veszprém központjában. Nem csodálkoztunk azon sem, hogy nála szerettek volna a legtöbben vásárolni, mert tényleg különleges alkotásoknak számítanak már kinézetre is pékárui. Amikor megszólítottuk, elmondta, hogy azért érdemes az ilyen és a hasonló eseményeket megrendezni szerinte, mert mindig tudnak egymástól a szakemberek tanulni, a vevőknek pedig nem árt a tájékoztatás, jó, ha többet tudnak arról, mire érdemes figyelniük, amikor kenyeret választanak maguknak, milyent éri meg megenniük. 

Szabi péknek meggyőződése, hogy a házilag sütött kenyér még annál is sokkal jobb lehet, mint amit gyakorlott, képzett hozzáértő készít, mert a műhelyekben több százra, ezerre kell figyelni, otthon viszont csak egyre kell koncentrálni. Lapunknak azt szintén elmondta, hogy számára egyébként már messziről kiabálja egy kenyér, ha művi, ha nem igazi, nem igazi alapanyagokból készült, de szerinte az, aki nem ennyire rutinos, kérdezze meg a péket, aki sütötte, mit rakott bele, csak kovász van-e benne. Ma már sok kenyér tisztességes eljárás során formálódik, formálódik benne a lélek. Érték, hit van benne – hangsúlyozta. Mi pedig tolmácsoltuk neki a zirci háziasszonyok dicséretét, akik helyi kenyérsütő versenyeket nyertek meg azzal a recepttel, amit a Covid idején tett közzé, javasolva, hogy otthon többen próbálják ki a házi kenyérsütés örömét, élvezzék ajándékait. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában