A Somló menti faluban éjszakáztak

2023.08.15. 07:00

Fehér gólyák gyülekezése Apácatornán

Augusztus 11-én egy piciny Somló menti faluban, Apácatornán 43 fehér gólya (Ciconia ciconia) éjszakázott a település háztetőin, kéményein, villanyoszlopain és a templomon.

Vasuta Gábor

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A szürkület beállta előtt kőként zuhantak le a házak közé. Ugyanezen a napon Vinár határában a Marcal-medencében 78 fehér gólyát figyeltem meg együtt, más madarászok Vas megyében pedig 151 példányát láttak ekkor. Gólyáink, miután repítik fiaikat, csapatokba verődnek, majd augusztus közepétől szeptember elejéig akár tízezres csapatokban is megfigyelhetők a faj egyedei a Boszporusz felett. 

Forrás: Ifj. Vasuta Gábor

Napjainkban a műholdas adatok alapján tudjuk, hogy az indulás után tizedik napon érik el a Boszporuszt, a tizenötödiken Izraelt, húsz nap alatt pedig eljutnak Szudánba. A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés és a radiótelemetriás rendszer révén. A kelet-európai gólyák a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átrepülve a Földközi-tenger keleti partvidékén szárnyalnak tovább, és a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. A Nílus folyását követve Ugandán, Tanzánián, Kenyán keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel. Az elsőéves gólyák egy része még nem tér vissza, ezek a nyarat a Közel-Keleten töltik.

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Magyarországon 1901 óta részesül törvényes oltalomban, 1993-tól fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa egyik legstabilabb fehérgólya-állománya Magyarországon fészkel, az állomány fenntartása ezért fontos feladata a természetvédelmi szakembereknek. Védelme a számára fontos nedves táplálkozó területek megőrzése nélkül nem lehetséges. A második világháború előtt tizenhatezer pár gólya költött hazákban, napjainkra 4800-5600 között ingadozik a költőpárok száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában