Csak a kovász

2023.08.19. 07:00

Mindennapi inspiráció a veszprémi pékségben

A kenyérben élet van és élettelivé tehet minket. Szép jelkép akkor is, ha a kovász összetartó erejéről van szó és amikor a magunkra, értékeinkre, épségünkre mások érdekében is figyelünk – az új kenyér ünnepe kapcsán Hegyesi Gabriella pék ezzel kapcsolatos gondolataiból idézünk néhányat.

Rimányi Zita

Hegyesi Gabriella: "Olyan kenyeret sütök, amit szeretek, magam is szívesen megeszek. Miért adnák másoknak mást?" Fotó: Benkő Péter

A veszprémi Makmoiselle pékség egyik vezetője, tulajdonosa mindig úgy igyekszik üzletében mindent alakítani, ahogy neki, ha vevő lenne, tetszene, a vásárló fejével próbál gondolkodni, mindenre tekinteni. Ezért tudja, hogy a látvány sokat számít. Neki is, ha ő választ kenyeret, pékterméket, pedig vallja, hogy az az elsődleges, miből készült. Náluk a pékáruk biogabonából és biolisztből, csak kovásszal. Szerinte sokaknak még kevés az információjuk e téren vagy nem tudják pontosan, hogy a kovászos kenyér nem azonos a teljes kiőrlésűvel és a gluténmentessel. De persze nem is kell a vevőknek mindent eleve ismerniük. Ezért Gabrielláék pékségében ahányszor csak kell, elmondják, miből hogyan lesz a kenyerük. Lényeges, hogy három napig készül és ennek a hatása, amikor megesszük. Lassan készül és lassan átszivárog ez az információ a vevőkhöz. 

Arra már többen rájöttek, hogy, ha jó kenyeret akarnak enni, akkor érdemes beszélgetniük a készítőjével. Ezért praktikus a Makmoiselle-ben bevált megoldás, az, hogy szinte karnyújtásnyira van az üzemtől a pult, így, ha az eladók nem tudnak válaszolni a vásárló kérdésére, beszélnek a pékkel. Leegyszerűsítve a lényeget, azt mondhatjuk: az a fontos, hogy csak kovász legyen a kenyérben, mert akkor a glutén másképp bomlik le benne, mire elfogyasztjuk. Gabriella ezt úgy fogalmazza meg, hogy tulajdonképpen egy fermentált élelmiszerről van szó és a fermentálásnak szerencsére most reneszánsza van. Az egészségünk szempontjából nagy szerencse ez – tehetjük hozzá. 

– Dietetikusok is járnak hozzánk és a betegeik, akik rendszeresen több egészségügyi értéküket mérik. Ezért tudjuk, hogy már a sima fehér kenyerünk, ami egyszerű, kilencven százalékban fehér lisztből, tíz százalékban teljes kiőrlésűből készül, a cukorbetegeknél lassú felszívódást okoz és a gluténérzékenyeknél szintén jóeredményeket mutat. Többen, akik visszajárnak hozzánk, egyszerűen foglalják össze a kenyerünkkel kapcsolatos elégedettségüket: "Nem fáj a hasam tőle" – mondják. Ez sok mindentől lehet. Mi rendes tejet használunk, biodinamikus gazdaságból hozzuk, minden termékbe biotojás kerül, mert én sem eszem meg mást, miért adnánk a vevőinknek mást. Biogabonát használunk, azért, hogy a vegyszerek ne kerüljenek bele a kenyerekbe, ezért tudjuk ajánlani azokat egészen kis gyerekeknek is, bátran vihetik a magos zsemlét vagy a teljes kiőrlésűt. Az, hogy ki melyiket választja kovászos kínálatunkból, már egyéni ízlés kérdése, mi arra szoktunk ösztönözni mindenkit, időnként számukra újdonságokat is kóstoljanak meg – sorolta Gabriella, aki reggel a napot mindig vajas zsemlével kezdi. 

Fotó: Benkő Péter 

Tapasztalatai alapján már az az egészségünket szolgálja, ha jókedvvel vásárolhatunk, figyelünk közben egymásra, főleg, ha olyan mindennapi élelmiszerünk kiválasztásáról van szó, mint a kenyér. A pékségben szerinte mindig tanulhat újat, szerezhet mindennap olyan új inspirációt, amit beépíthet az életébe, és ezzel a vevők is így lehetnek, mert csak olyasmit készít nekik kollégáival, amit ők maguk szeretnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában