Vadhús gombákkal, dödöllével

2023.10.10. 14:00

Az igazgató mint kukta – Bakonyi ízeket vittek Zircről a Duna Tv-be

A kukta szerepét vállalta a zirci középiskola igazgatója, Horváth Attila, aki vendéglátás-szakoktatójukkal, Somogyi Tamással együtt bakonyi receptek alapján készített ételeket minap a Duna Tv Család-barát című műsorának stúdiójában. Elárulták a stábtagoknak a zöldcukor és a zöldolaj titkát.

Rimányi Zita

Horváth Attila és Somogyi Tamás a zirci Reguly-szakképzőt képviselte a Duna Tv-ben

Forrás: családi

A Család-barátba, a Duna Tv délelőtti magazinműsorába nem először hívták meg szakácsként Somogyi Tamást. Mivel egy ideje a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás-szakoktatója, a napokban ezt az intézményt képviselte az egyik adás felvételekor. Vele tartott segítőként a zirci intézmény igazgatója, Horváth Attila, aki felnőttképzés keretében nemrég kezdte el a szakácsmesterség alapjait megtanulni.

– Hétfőtől csütörtökig Attila a főnököm, csütörtök délután van a szerepcsere, akkor ő az egyik tanítványom. Így csak még jobb az összhang köztünk, ami előnyére válik az iskoláért végzett munkánknak – hangsúlyozta Somogyi Tamás, és lapunknak elmondta, hogy bakonyi ételeket készítettek a stúdióban. Baconbe göngyölt szarvasgerincet gombamártással, dödöllével és rostonsült szarvasgerincet erdei gyümölcsmártással, pirított dödöllével. Meglepték a műsorvezetőket az ízek és az is, hogy a helyszínen egy óra alatt tálalni tudták a két fogást. Tamás szerint viszont nem kell félni a vadhústól, ugyan egy lábszár vagy lapocka sütése, főleg, ha idősebb az állat, valóban több óráig eltart, de a fiatal vadhús, a szarvasgerinc nem igényel hosszú időt. Szintén fontos, hogy friss gombát vitték magukkal, saját gyűjtésűt.

Attila és Tamás a stúdióban a műsor készítőivel
Forrás: családi

Tamás szokása szerint szalonnát csempészett az ételekbe és amiről már híres, szokása szerint kakukkfüvet bőven alkalmazott fűszerként. Zöldcukrot szintén használt, amit úgy állít elő házilag, hogy a kristálycukorhoz friss mentát tesz, aprítóval összevegyíti azokat és két hétre vákuumtasakba teszi az őrleményt. Akár piskótatésztához, akár az erdei gyümölcsökből álló mártáshoz jó, pikánssá, üdévé teszi az ételeket. Utóbbiba egyébként szeder, fekete- és pirosribizli, málna és szamóca került.

Szintén a fűszerezéshez járultak hozzá a bakonyi gombák karakteres ízei, ötfélét használt a kéttagú, Zircet képviselő csapat: csiperkét, vargányát, fenyőpereszkét, laskát és rókagombát. Könnyítették kicsit a mártást tejszínnel és zöldolajjal, ami általában zöldségből, ezúttal snidlingből készült. Pár csepp elég belőle. Ezúttal is bevált, Tamáséknak a műsorszerkesztő és a stáb tagjai azt mondták, kamerán kívül is, hogy hamarosan várják őket vissza, mert nagyon ízlettek nekik a bakonyi fogások. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában