Vannak bevált praktikáik?

2023.10.18. 18:23

Jelez a műtéti heg, a reuma, a boka, a fejfájás – eláruljuk, mi segíthet időjárás-változáskor

Pár napja még októberi nyár, azóta didergős napok, reggeli vacogás, napközben a pulóverek ledobása. A hirtelen és jelentős időjárás- és hőmérsékletváltozás hatására jelez a műtéti heg, előjön a reuma, fáj a boka, hasogat a migrén. Beletörődünk, de léteznek azért ezt enyhítő szakértői tippek.

Rimányi Zita

Forrás: pexels.com

Általában felerősödnek, előjönnek a jellemző, régóta meglévő panaszaink a frontok hatására, a rövid időn belüli nagy hőmérsékletingadozásra. Nem európai embernek való az évszakváltások fokozatosságának megszűnése, nem ez a normális – mondogatjuk, sopánkodunk, viccelődünk. Olvasóinknak jó a humoruk, e témában hozzászólásaikat már összegyűjtöttük korábbi cikkünkben. Mi segíthet még a vidám hozzáállás mellett?

Az orvosok mindig felhívják rá a figyelmet, hogy ilyenkor lelassul reakcióidőnk, fáradékonyabbak lehetünk, alvásritmusunk felborulhat. A légnyomás változásának hatására szűkülnek, tágulnak ereink. Még gyomorpanaszok is előjöhetnek. Mindemiatt fontos ilyenkor, hogy kimondottan ügyeljünk az étkezésre, a kapkodás, a stressz elkerülésére, a pihenés és a munka megfelelő arányára. Már, ha megtehetjük utóbbit. Azt is szokták a szakemberek javasolni, hogy a szabadban is mozogjunk, sétáljunk, így hozzászokhat szervezetünk a hidegebb időhöz, ha már nem változtathatunk rajta. Rendszeresen szedett gyógyszereink adagjának felülvizsgálatára is szükség lehet és a kontrollvizsgálatok fokozására, például naponta többszöri vérnyomás- és vércukorszint-mérésre. Segíthetnek illóolajok, teázás, vitamindús ételek, étrendkiegészítők. 

Tulajdonképpen hasonlót mond a veszprémi coach, életmódtanácsadó is, akit megkerestünk és aki a "megengedésben levés, áramlás" révén segít, ezt tartja hatékonynak. Szerinte engedjük meg magunknak, másoknak, hogy ez így van, máris megkönnyebbülhetünk, ha ezt elfogadjuk, megértőbbek lehetünk magunkkal, másokkal. S megengedhetjük magunknak azt is, hogy többet pihenünk nyugalmunk érdekében – állítja a szakértő és ezt megtérülő befektetésnek tekinti.

Kérjük olvasóinkat, írják meg, náluk mi a gyors és jelentős hőmérsékletváltozás legjellemzőbb tünete és van-e annak kezelésére bevált házi praktikájuk! Leveleiket a [email protected] e-mail-címre küldhetik el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában