Lelki élet

2023.10.24. 07:00

Mondd, mit érzel? Mondd el, de ne a neten!

A tudomány jelenlegi állása szerint fizikai állapotunkért, testünk egészségéért azzal tehetjük a legtöbbet, ha érzéseinket felismerjük, megéljük és kifejezzük. Könnyűnek tűnik? Sokaknak szörnyen nehéz, már a legelső lépcső is.

Rimányi Zita

Forrás: pexels.com

Ha megfogalmazzuk, mi bánt éppen minket, és azt valaki odafigyelve meghallgatja, már felére csökkennek rossz érzéseink – hangsúlyozta Kardos Klára veszprémi klinikai szakpszichológus. Persze, a megfelelő embernek kell elmondanunk, olyasvalakinek, aki megítélés, kéretlen tanácsok adása nélkül, értő módon meghallgatja. De már annak a felismerése is nehéz sokaknak, hogy épp mit éreznek, és hogy az mindig érvényes, nem olyasmi, amit muszáj elfojtaniuk. Lehetünk például joggal dühösek, de persze ez nem jelent tettlegességet, nem kell mást bántanunk.  

Szakértőnk elmagyarázta, hogy szeretni kiskorunkban tanulunk meg, s ha akkor nem kapunk érzelmi töltetet, e téren sivár lesz az életünk, méghozzá úgy, hogy ezt észre sem vesszük, és jó eséllyel a környezetünknek sem tűnik fel. Pedig a magyar nyelv nagyszerűsége világcsúcsot jelent, annyiféle szavunk van egyes érzelmeink árnyalatainak kifejezésére – szögezte le a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa. 

Kardos Klára felhívta rá a figyelmet, hogy kapcsolataink elromlását is azzal előzhetjük meg, hogy megértjük a másik érzéseit. Ehhez a netes, üzeneteken keresztüli társalgás nem elég, ráadásul a digitális csatornák arra viszont alkalmasak, hogy túl szép képet mutassunk magunkról a valóságos helyett. Akinek túlságosan ideálisnak tűnik az élete a netes profilja alapján, az valószínűleg így rejti el a lelki problémáit, amiket nem tud kezelni. De persze nem is lehet azokat az internet felületein megoldani, az is csapda, ha ezt hisszük. 

Olvasóink dönthetik el, miről beszélgessünk pszichológus szakértőnkkel legközelebb. Kérdéseiket elküldhetik a [email protected] e-mail-címre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában