Kívánságok és hiedelmek

2023.12.31. 09:00

Lencse nélkül neki se vágjunk 2024-nek!

Az újévi kívánságok olyanok, mint a szilveszteri hiedelmek. Szép hosszúak.

Veol.hu

A főzeléklencse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A néphagyományok évszázadok óta gondoskodnak arról, hogy meggondoljuk; mit együnk, vagy éppen mit tegyünk az óév utolsó és az új év első napján, azaz december 31-én és január 1-jén. Mert a magyar hagyományok arról szólnak, hogy ez a két nap bizony összetartozik. 

A sült malac egyrészt finom, másrészt szerencsés évet hozhat, merthogy a röfi előtúrja a szerencsét. Ha rácuppanunk, akkor érdemes a fülét, a farkát vagy a csülkeit kezelésbe venni, hiszen ezek hozzák meg a szerencsénket. 

Az év első napján, azaz újévkor a lencse kötelező, mert fogyasztásával szerencsések és gazdagok leszünk. Állítólag, aki lencsét eszik, annak egész évben tele lesz a bukszája. De fontos: újévkor első étkezésként kell fogyasztani. Hogy még rátegyünk egy lapáttal, az éjféli koccintás után szórjunk lencsét a szeretteinkre, és hogy magunkat is bebiztosítsuk, tegyünk a zsebünkbe is egy maroknyit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában