A város bora

2024.03.26. 10:00

Szép minták, kiváló évjárat - Borbírálatot tartottak Kenesén

Idén egy zweigeltet választottak meg a város borának a Kelet-balatoni Borlovagrend napokban tartott hagyományos borbírálatán.

Veol.hu

Németh Tibor ceremóniamester, Vágfalvi Attila borrendi tag és Győrfi Károly elnök-nagymester a bírálaton

Fotó: borrend

Az eseményt 14. alkalommal szervezte meg a borrend, a hagyományokhoz híven a rendezvénynek ezúttal is a balatonkenesei református parókia adott otthont. 

– A felhívásunkra a Balaton keleti medencéjében található településekről összesen 105 bormintát küldtek be a kistermelők – tájékoztatott Győrfi Károly, a borrend elnök-nagymestere. Hozzátette, a borokat négy, egyaránt háromtagú bizottságban értékelték. A bírálat végén öt nagy arany, 22 arany, 41 ezüst, 32 bronz minősítést, továbbá öt dicsérő oklevelet ítéltek oda.

Idén Balatonkenese város borának Uszkai József 2023-as évjáratú zweigelt borát választották, mellette a településről Szabó László szintén tavalyi zweigeltje, valamint Keresztes János ’23-as zenit bora érdemelt ki nagy arany elismerést. A nem balatonkenesei termelők közül két balatonaligai borosgazdát jutalmaztak nagy arannyal: a Deák-Bárdos Pince tavalyi zenit borát és a Horváth Pince kékfrankos-merlot cuvée-jét. Győrfi Károly elmondta, nagyon szép minták érkeztek idén, ennek is köszönhető, hogy kiváló eredmények születtek a bírálaton, ami azt is jelzi, a tavalyi évjárat minősége átlag feletti volt a tó keleti medencéjében.

Az idei borbírálatot a borrend tavaly elhunyt két tiszteletbeli tagja, Németh Gyula esperes és Vér László helytörténeti kutató emlékének ajánlották. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában