Népszerű rendezvény

2024.04.17. 15:50

A szőlő és a bor Szent György-hegyi ünnepe kezdődik

Immár huszonkilencedik alkalommal rendezik meg a Szent György-hegyi napokat. A rendezvénysorozat az elmúlt közel három évtizedben népszerű szőlő- és borünneppé nőtte ki magát.

Szijártó János

A Szent György-hegy Csobánc Hegyközsége, a hegymagasi, kisapáti, raposkai, tapolcai, gyulakeszi és káptalantóti önkormányzatok, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomása, valamint a Badacsony Vínum Vulcanum Borlovagrend által rendezett programsorozat megnyitóját április 23-án, kedden a hegymagasi Szászi Birtokon tartják. Itt 9.30-kor kezdődik a hagyományos borverseny, majd a 11 órakor, a  Szent György-hegyi napok hivatalos megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő a rendezvény fővédnökeként mond köszöntőt. 

Az idén is szerveznek zarándokutat a Szent György-hegyi napok szerdai programjában, amelyen a résztvevők a Szent György-hegyi kápolnákat járták végig. A kép a tavalyi zarándokút résztvevőinek egy csoportját ábrázolja, a Szent Kereszt-kápolnánál
Idén is szerveznek zarándokutat a Szent György-hegyi napok szerdai programjában, amelyen a résztvevők a Szent György-hegyi kápolnákat járták végig. A kép a tavalyi zarándokút résztvevőinek egy csoportját ábrázolja a Szent Kereszt-kápolnánál Fotó: Szijártó János/Napló

A következő napon, április 24-én, szerdán 13 órakor Beke Zsolt és Csonka Nándor atya vezetésével zarándokút indul Raposkáról a Szent György-hegyi kápolnákhoz. Csütörtökön ínyencrandevú lesz a Hotel Gabriellában, pénteken a Tamási Áron Művelődési Központban konferencia, szombaton pedig a borutak bejárása szerepel a tervezett programban. A nagy, mindig látványos vasárnapi zenés felvonulás 10 órakor indul a hegymagasi kultúrháztól, ahonnan a Szászi Pince érintésével vonulnak fel a résztvevők a Lengyel-kápolnához. Itt szabadtéri szentmise, borszentelés várja a felvonulókat, a szentmisét Baka Zsolt atya celebrálja. Rossz idő esetében a szentmisét a hegymagasi templomban tartják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában