Feltűnő a mérete

2024.04.14. 16:00

Kőristapló egy kőrisen? Idehaza szenzáció!

Kőristapló lenne, amire ráleltünk a Dózsavárosi temetőben? A taplóféléket mindenki ismeri, leginkább fatörzsek oldalán nőnek, alakjuk többféle, akár szabálytalanul kidudorodó is. Utóbbival találkoztunk egy kőrisfán, színe a cinóbertaplóéhoz hasonló, de alakja nem. Feltűnő mérete miatt érdekes – és még más miatt is. Kőristapló lenne?

Benkő Péter

Kőristapló lenne kőrisfán? Eddig idehaza ilyet nem fotóztak!

Fotó: Benkő Péter/Napló

Ami számunkra izgalmas, az az, hogy élnek kőristaplók idehaza is, eddig a legtöbbet akácfán találták, információink szerint kőrisfán még nem sikerült fellelni. A feltűnő alakú, vörös színű gomba viszont kőrisfán nőtt, de hogy kőristapló lenne, abban nem vagyunk biztosak.

A gombák egyedisége, hogy fajaik bizonyos tápnövényhez kötődnek, de előfordul, ami több növényhez is. Kőristapló kőrisfán kimondottan a mediterrán térségre jellemző, egyébként Eurázsiában őshonos, egész évben él, de étkezésre nem alkalmas.

Látványnak annál inkább… és ha ez valóban kőristapló, akkor ez az első fotó, melyen a kőrisről elnevezett taplógombát kőrisfán fotózták. És akkor már szenzáció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában