Tavaszi hírnök

2024.04.01. 09:14

Salátaboglárka – korábban, de tömegesen virágzik

Bizonyára sokan találkoztak ezzel a sárga virágú, a talajt sűrűn beborító növénnyel. A zöld levelek felett többnyire április elején jelennek meg virágai, de idén – bizonyára a jó időnek köszönhetően – már március végén találkoztunk vele.

Benkő Péter

A salátaboglárkát könnyű megismerni fényes, sárga virágairól. Gyorsan, könnyen terjed, még a megbolygatott területeken is, bár igazán a réteken, ritkás lomberdőkben érzi jól magát, kedveli a nedves helyeket. Veszprém és a Bakony térségében közönséges növény, mely ugyanúgy jelképe a tavasznak, mint a korábban nyíló hóvirág vagy az ibolya.

A salátaboglárka friss levelei virágzás előtt fogyaszthatók. Fotó: Benkő Péter/Napló

Több boglárkafaj létezik, a salátaboglárka nem véletlenül viseli ezt a nevet, mely arra utal, hogy a friss (de csak a tényleg üde) levelekből készített saláta valóban fogyasztható, ahogy azt sok helyen teszik is. A virágzás után szedett levelek már nem alkalmasak salátába, mert bőrizgató hatóanyagot tartalmaznak.

Tömegesen előforduló virág, csokornak nem igazán alkalmas, ezért, ha találkozunk vele, bár nem védett növény, inkább ne szedjük le. Hadd szaporodjék, jövőre még több, még szebb lesz!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában