Minden fontos itt történik

2018.05.19. 17:00

Nagy István miniszter nyitotta meg a kapolcsi állat- és gépbemutatót

A vásár magyarságunk, kulturális életünk része. Vidéki élet nélkül nincs jövője a magyarságnak - erről is beszélt Nagy István agrárminiszter első hivatalos miniszteri programján, megnyitva a VI. Állat- és gépbemutatót szombaton.

Tóth B. Zsuzsa

Fotók: Tóth B. Zsuzsa / Napló

– Minden, ami fontos, az általában a vásárban történik. Így volt ez ötszáz éve, és így van ma is. Csakhogy mostanra ez kezdett feledésbe merülni, mert minden kezdett áttevődni a városi környezetbe. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen vidéki élet nélkül nincs jövője a magyarságnak. Ezért is vagyok itt ma, ezért ez az első hivatalos miniszteri utam, hogy erre a hangsúlyt felhívjuk. A vidéki élet az egyik legfontosabb kihívás, ami előttünk áll. Az, hogy lelkes emberek létrehozták ezt a vásárt, azt remélem, e térségnek, az itteni életnek meghatározó része lesz. A gazdák és a vásárlók egymásra találnak. Azt a lehetőséget, ami a kert-Magyarországban rejtőzik, felszínre tudjuk hozni, és olyan erőtartalékot tud biztosítani, amely a megélhetést elősegíti. Hiszen az önfenntartás, a minőségi élemiszer-termelés kérdésköre, a magyar gasztronómia megújítása egyik alapfeltétele az, hogy hogy tudunk olyan minőségi élelmiszert termelni, amelyre mindenki büszke, amelyért a városi ember eljön ide – mondta Nagy István.

Nagy István miniszter (jobbról a második) a gazdákkal is beszélgetett a vásárban

Márvány Péter polgármester elmondta, hogy a cél egy élő közösség létrehozása, ahol a termelő közelebb kerül a vásárlóhoz és olyan praktikák is kiderülnek, amelyeket talán mára el is felejtettünk. Márta István az összefogás fontosságáról beszélt, Illés Sándor plébános szerint a hit meghatározza az élethez, de a piachoz való viszonyt is.

A gyerekeket is érdekelték a mezőgazdasági gépek Fotók: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere úgy fogalmazott, hogy a vidékfejlesztés nem csak gazdálkodás, hanem közösség és kulturális fejlesztés is. Szőke András vásárgazda a hangulatért is felelt. A vásárban mezőgazdasági, erdészeti gépek, térségi állattenyésztők fajtabemutatóit tartották. Volt trófeakiállítás, a Karcagi Birkacsárda ezúttal tulokpörköltet is készített. Énekelt a nagyvázsonyi dalárda, ropta a Tördemic Néptáncegyüttes gyermekcsoportja, bemutatót tartott a Kajárpéci Vízirevü.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!