ha megcsordul vince, tele lesz a pince

2019.01.18. 07:00

Megszentelik a Vince-vesszőket Balatonfüreden

Sok bort kell inni január 22-én, Vince napján a néphagyomány szerint, hogy bőséges legyen a termés, érveltek a szervezők a január 18-19. közötti, balatonfüredi Vince-napi borünnep mellett, amelynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár.

Kovács Erika

A Balatonfüreden és környékén gazdálkodó szőlészek, borászok védőszentjükre emlékeznek a Vince-napi borünnepen, amit Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség és a Rizling Generáció szervezett meg.

A hagyomány szerint a gazdák a szőlészek védőszentjének napján az időjárásból jósolták meg, hogy milyen lesz a termés. Ha szép, napos az idő, akkor jó, ellenkező esetben rossz bor- és kukoricatermésre lehet számítani.

A nagyszabású program január 18-án kezdődik Balatonfüreden, amikor helyi borászok kínálják a finom nedűket a Kisfaludy színpadnál. Este az Anna Grand Hotelben „irodalmi fröccsre”, illetve „Borharapóra” hívják a nagyérdeműt A bor titka című könyv bemutatásával, majd szombaton, a szálloda dísztermében Kontrát Károly államtitkár, a rendezvény fővédnöke, Bóka István polgármester és Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke hivatalosan is megnyitja a borünnepet.

Később egyebek mellett megszentelik a Vince-vesszőket, a kitűnő hangulatot pedig a Füred Dixieland Band, illetve a nyitott borkóstolók garantálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!