Betett neki a tavaszi fagy

2019.07.30. 07:00

Átlag alatti az alma termésmennyisége

Az előzetes termésbecslések alapján idén mintegy 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hazánkban az egy főre eső fogyasztás étkezési almából évente 12–15 kilogramm. A balatonkenesei Kálmán Ferencné a veszprémi piacon árul, szerinte is kevesebb az alma. Tapasztalatai szerint minden gyümölcs egyik évben többet, a másikban kevesebbet terem. Most a szárazság is hozzátett mindehhez, így nem olyan szép az alma, mint szokott lenni. – Az íze jó, szeretik a vevők azt a három-négy fajtát, amiből több mint 30 éve hozok ki a piacra, mondja a kenesei Kálmán Ferencné Piroska, aki 200 forintért árulja az alma kilóját. – Ezek az almák a boltiakkal ellentétben azonnal a piacra kerülnek, frissen szedem.

A balatonkenesei Kálmán Ferencné a veszprémi piacon árul Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kovács János őstermelő Dunaföldvárról jár hetente a veszprémi piacra. Portékái között természetesen alma is található. – Ez a savanykás nyári alma, mutatja az árut. Az őszi alma más, nekem az nincs. A nyári alma ekkora szokott lenni – fogja a kezébe. Mint mondja, naponta 1-2 ládányit lehet belőle eladni. A tavaszi, csapadékosabb időjárás szerinte nem volt hatással erre a gyümölcsre.

Kovács János megosztja velünk, hogy 70 esztendős, és kis túlzással mondhatni, hogy 70 éve foglalkozik almatermesztéssel.

– Mindig is volt almafánk – jelenti ki. – Az almát szeretik az emberek, főleg a magyar almákat keresik is. Ez például borízű. De keresik az Éva-almát, ami édes. Van a zöld alma, mindjárt megmutatom magának. Na, ezt úgy hívják, hogy rétesalma. Kemény, látja? Ez ha leesik a lábára, az ajtónál még biceg… Ez egy ősi magyar alma. Hogy mennyi az ára? Négyszáz forint kilója!

A napokban almamunkacsoport alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Északkelet-magyarorszá­gi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) együttműködésével. A csoport célja, hogy az almatermesztés – ide értve az étkezési és a léalmát is – szereplői és a szakmai szervezetek a jövőben közösen alakítsák ki álláspontjukat, szakmai véleményüket, együttműködjenek az ágazat fejlesztésében.

Kovács János őstermelő Dunaföldvárról jár a veszprémi piacra Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szervezetek felmérése alapján megállapítható, hogy idén Magyarországon mintegy 450 ezer tonna almatermés várható, ami 25 százalékkal marad el az átlagostól. A hozamcsökkenést részben a tavaszi fagyok miatti lokális kiesések okozzák.

Míg 2017-ben nagyon kevés alma termett, addig 2018-ban rekordmennyiséget szedtek le a fákról hazánkban is. A magyarországi átvételi árakban mindez 2017-ben jelentős emelkedést, tavaly pedig drasztikusan alacsony árakat okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!