Nincs hiány élelmiszerből, termékekből az üzletekben

Az üzletekben nincs tartós élelmiszerhiány, az átmeneti áruhiányt pedig többnyire a pánikvásárlási hullámok okozzák.

Polgár Bettina

Forrás: pixabay.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették: az élelmiszer-ellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen ugyan tapasztalhatók hiányok, ezeket azonban többnyire a pánikvásárlások okozzák, amikor többen is sokszorosát veszik a szokásos mennyiségnek.

A kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat viszont, hogy néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ugyanakkor pótolni tudják a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók folyamatosan teljesítik a kereskedők rendeléseit – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A koronavírus-járvány hazai megjelenésével megszaporodtak a pánikvásárlások, többen vásároltak hatalmas mennyiségben lisztet, cukrot, étolajat, élesztőt, fagyasztott élelmiszereket és húsárut, illetve ezzel együtt a fagyasztóládák iránt is megnőtt a kereslet. A kézfertőtlenítőket szintén hamar elkapkodták, valamint helyenként a vécé­papírból is átmeneti készlethiány mutatkozott. Annak érdekében, hogy a raktárkészletek feltöltése után a vásárlók szélesebb köre hozzájuthasson ezekhez az árucikkekhez, több helyen arra kérték a vevőket, hogy csak akkora mennyiséget vásároljanak, amire egyébként is szükségük van, és ne spájzoljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!